Haitham al-Haddad (till höger) är en kontroversiell predikant i Storbritannien. Här från en film där han berättar om sin syn på stening.
Haitham al-Haddad (till höger) är en kontroversiell predikant i Storbritannien. Här från en film där han berättar om sin syn på stening.

Hatpredikanten kan stoppas från att tala

Publicerad

LONDON. Han har kallat judar för ”avkommor från apor och grisar” och beskrivit homosexualitet som en ”kriminell akt”.

Haitham al-Haddad är en kontroversiell predikant i Storbritannien.

Den extreme brittiskpalestiniern har nu inbjudits att tala inför Märstas Unga muslimer på lördag – men föreläsningen stoppas nu av Sigtuna kommun.

– Efter noga efterforskning från kommunens sida anser vi att de har brutit mot avtalet, säger Anna Jernberg Carlson, pressansvarig.

Det är journalisten Per Gudmundson som på sin blogg avslöjar att Haitham al-Haddad bjudits till Sverige av Märsta Unga muslimer för att på lördag diskutera ”balansen mellan sharia och det västerländska samhäller”.

Al-Haddad är medlem av det så kallade Shariarådet i Storbritannien och han har sin bas i London.

Men hans ofta extrema åsikter har gjort honom till en mycket kontroversiell person här. Han inbjöds exempelvis att tala vid School of Oriental and African Studies i London och det väckte protester.

– Han förkroppsligar illiberala åsikter som inte borde ha någon plats vid universitet, sa exempelvis Raheem Kassem, ordförande i Studenternas rättigheter till Daily Mail inför ett föredrag i februari i fjol

Al-Haddad har bland annat gjort sig ökänd för sina anti-semitiska uttalanden. Han föddes i Saudiarabien, men av palestinska föräldrar och är emot Israels existens.

– Israel kommer aldrig att leva i fred, sa han vid en tv-predikan 2009.

– Detta budskap är tydligt för alla israeler. Israeler ska aldrig leva i fred. Mitt förslag till israelerna är att de lämnar Palestina och återvänder till sina länder.

Al-Haddad har också försvarat bruket av kvinnlig omskärelse, anser att homosexuella borde förbjudas och anser inte att staten ska lägga sig i om exempelvis en make slår sin hustru:

– En man ska inte behöva utfrågas om varför han slår sin fru, för det är något emellan dem.

Det är inte första gången al-Haddad bjudits utomlands. Han bjöds in att tala vid ett universitet i Amsterdam 2012 men det väckte sådana protester att universitet drog in inbjudan. Det holländska parlamentet hade då först försökt förhindra att han skulle få komma till landet och tala.

– Precis som alla extrema islamister, så använder han ett fascistiskt språk om icke-muslimer vägrar sitt vid samma bord som kvinnor, säger Usama Hasan, från tankesmedjan Quilliam Foundation till Daily Mail.

Kommunen visste inte om vem som var bokad

Föreläsningen är inbokad i en av Sigtuna kommuns lokaler som regelbunden hyrs ut till föreningar och privatpersoner.

Men från deras håll hade man, i morse, ingen uppfattning om vilken sorts föreläsning det skulle röra sig om:

– Det kom till vår kännedom i dag. Kultur- och fritidsförvaltningen hyr hela tiden ut lokaler till föreningar, men har inte som rutin att kolla upp vilka som ska hålla födelsedagstal – inte heller vilka som ska tala på Märstas unga muslimers tillställningar. Men när det kom till vår kännedom så har vi så klart kollat upp det, säger Anna Jernberg Carlson, pressansvarig på Sigtuna kommun.

Efter möte med föreningen på eftermiddagen har nu kommunen kommit fram till att föreläsningen inte får hållas i deras lokaler.

– Märsta unga muslimer kommer inte få hålla få hålla konferens i våra lokaler. Efter noga efterforskning från kommunens sida anser vi att de har brutit mot avtalet, säger hon.

När Expressen talade med Rashid Musa, ordförande för Sveriges unga muslimer, tidigare under dagen poängterade han att Märsta unga muslimer inte längre är en del av deras medlemsförening.

Detta eftersom de inte följt de stadgar som finns:

– Vi har fryst deras medlemskap eftersom vi har en föreningspolicy som innerbär att: om man bjuder in en föreläsare utifrån så måste det ske i samråd med förbundsstyrelsen. Vilket inte skett i det här fallet.

Har ni varit i kontakt med dem under dagen för att höra hur de resonerat?

– Nej, det har vi faktiskt inte. Vi har bara varit tydliga med vårt agerande, sen har de inte förklarat mer hur de tänkt, säger Musa.

Expressen har sökt Märsta unga muslimer för en kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag