Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hatarna som vill styra kyrkan

Eva Wensbo, SD-kandidat i kyrkovalet. "Vi har horder av barbarer. Vi har horder av terrorister i landet", säger hon till Expressen.
Foto: Jens Christian/EXPRESSEN
Väljarna känner inte till Eva Wennsbos anonyma kommentarer på hatsajten Avpixlat.
Foto: Jens Christians

"Det är ren rasism att låta horder av barbarer ta över och våldföra sig på vårt vackra land."

Här är hatet, rasismen och aggressiviteten från SD-kandidater i kyrkovalet.

Expressen har – tillsammans med Expo – kartlagt kyrkopolitikerna som engagerat sig i högerextrema grupper, attackerat Prideparaden, hyllat Hitler och skrivit om att "släcka Mona Muslim".

– Vi har horder av barbarer i landet, säger SD-kandidaten Eva Wensbo som skrivit anonymt på hatsajten Avpixlat.

På söndag har 5,2 miljoner av Svenska kyrkans medlemmar rösträtt i kyrkovalet. Expressen har tillsammans med den antirasistiska tidskriften Expo hittat flera kyrkopolitiker med kopplingar till högerextrema grupperingar eller som på andra sätt gett uttryck för hat och rasism.

En av dem är Eva Wensbo, som kandiderar för SD i Lunds stift men också till Svenska kyrkans högsta beslutande organ, kyrkomötet. Det som väljarna inte känner till är hennes anonyma kommentarer på hatsajten Avpixlat.

I kommentar efter kommentar går hon till angrepp mot invandrare:


Det är ren rasism att låta horder av barbarer ta över och våldföra sig på vårt vackra land.

Kommentarerna handlar om en "importerad våldskultur" och islam beskriver hon som en "primitiv religion". I en kommentar på Avpixlat skriver hon om "en samling skrikande, vrålande kravmaskiner på god väg att förstöra och förnedra inte inte bara Malmöbor utan hela vårt land. Vad fyller dessa människor för funktion? Behöver vi dem? Är de verkligen i behov av hjälp från oss, den religion och kultur som de har 'flytt' från har de ju tagit med sig hit! De vill bli försörjda av oss, samtidigt som de ska hålla fast vid den tro som skapar så mycket elände, våld och död runt hela jorden."

Hon skriver vidare om islam:

"Islam är i dag det största hotet mot mänskligheten och dess överlevnad."


"Vi har horder av barbarer"

När Expressen träffar Eva Wensbo undrar hon först hur vi vet att det är hennes kommentarer. Sedan säger hon att hon står för dem. Hon pekar på att hon tidigare suttit som nämndeman i migrationsdomstolen och under många år jobbat som "invandrarlärare":

– Eftersom jag själv har en utländsk bakgrund så har de inget med det ni kallar rasism att göra, säger hon om sina kommentarer.


Har vi "horder av barbarer" i det här landet?

– Vi har horder av barbarer. Vi har horder av terrorister i landet.


Vad styrker du det på?

– Uttalanden från inte bara SD:s politiker utan andra politiker också.


Vilka fakta stöder du dig på i att vi har "horder av barbarer"?

– Migrationsverkets siffror, och Säpo, säger Wensbo.


"Heil Hitler"

Johan Sandqvist, SD Eslöv.

I Eslövs pastorat kandiderar Johan Sandqvist som är ordförande för SD i kommunen. Han har också skrivit under antaget namn på hatsajter, bland annat om att "skicka hem alla oönskade patrask NU!" och att han: 

Är så trött på alla kulturberikare som tar sig frihet.

Till sitt kommentatorskonto har Sandqvist valt ett namn där siffrorna 14 och 88 ingår. Siffrorna är välkända i nazistiska kretsar där 14 står för de 14 orden som är en vanlig nazistisk ramsa:

"Vi måste säkra existensen för vårt folk och en framtid för våra vita barn."

Åttorna i 88 står för alfabetets åttonde bokstav och utläses "Heil Hitler".


Varför använder du siffrorna 1488?

– Det skulle jag nog vilja påstå är en slump, säger Sandqvist som sedan avslutar samtalet och hänvisar till att han vill ha frågorna på mejl.

Han skriver sedan i mejl om sina hatsajtskommentarer:

"Jag antar att jag kommenterat i ilska och affekt."

Om den nazistiska kopplingen till 1488 skriver han:


Gällande mitt nick inser jag nu vilken osmaklig koppling det var. Detta är inget jag står bakom. Tvärtom tar jag avstånd från all form av nazism och rasism.

När Expressen då än en gång frågar varför han valde ett namn med så tydlig koppling till nazism så väljer Sandqvist att inte svara.


"Skit i alla lagar"

Johan Brevik, SD-politiker i Norberg och kyrkovalskandidat.

En annan hatsajtskommentator är Johan Brevik, som kandiderar i hemförsamlingen Norberg-Karbenning och till kyrkomötet för SD. På Avpixlat skriver han bland annat:

"Nu är det dags att rensa upp. Skit i alla kommentarer ock lagar nu ska skiten ut. Gör uppror sluta lyssna på alla jamare och naiva dom fattar ingenting. Ni är inte rädd att hamna under islam. Men fega ock rädda att försvara våra rättigheter ock barnens framtid. Vi måste va enade om vi vill ha något Sverige kvar. Annars är vi snart utrotade."

Johan Brevik skriver i ett mejl till Expressen:

"Jag är inte intresserat å ha kontakt med dig".


Facundo Unia slogs ner av nynazister under Pridefestivalen 2003.
Foto: Martina Huber/EXPRESSEN

Deltog i attacken mot Pride

Dennis Ekström, SD Norrtälje.

I sin hemförsamling i Norrtälje kandiderar Dennis Ekström, som är vice ordförande för SD Norrtälje. Han har ett långt förflutet i den högerextrema miljön. Expressen har bland annat tagit del av en så kallad aktivistrapport från högerextrema Nationaldemokraterna där det står att han deltog i attacken på Pridefestivalen i Stockholm 2003.

Så sent som 2010, samma år som Sverigedemokraterna kom in i riksdagen, stöttade Ekström en nätkampanj för att frige en dömd nazist.

När Expressen pratar med Ekström vill han inte svara på några frågor. Han skriver sedan i ett mejl:

"Att jag var med i ND ett par år i början av 2000-talet är knappast någon hemlighet. Jag var med på aktionen och i samband med att vi mötte stenkastande vänsterextremister så avvek jag därifrån."

Men Ekströms koppling till Nationaldemokraterna slutade inte där. Fram till slutet av 00-talet stöttade han partiet ekonomiskt med prenumeration och flera köp i deras butik.


På Expressens fråga om varför Ekström deltog i Prideattacken – vad han ville uppnå – så väljer han att inte svara. Nationaldemokraternas aktion slutade med en våldsam attack mot paraden där flera personer skadades, bland annat skadades en Prideföreträdare allvarligt. Flera personer från partiet dömdes sedan för attacken - Dennis Ekström var inte en av dem.

Om kampanjen för att frige en dömd nazist skriver Dennis Ekström till Expressen:

"Jag har blivit tillagd i många olämpliga FB-grupper som jag genast gått ut när jag kollat upp de närmare. I vissa fall har även en del grupper bytt namn och syfte under tiden. Jag vet inte ens vem personen ifråga är."


Oscar Diedrichs kandiderar för SD till Stockholms stift.

"Jag släcker Mona Muslim"

I Stockholm finns Oscar Diedrichs, SD-kandidat till Stockholms stift. På Facebook poserar han med vapen och i ett Facebookinlägg skriver han:


om jag släcker Mona Muslim, Åsa Zigenarson, Gustaf Piggelin, Kittibumbibjörn Sabuni eller någon annan islamist så vet vi vad de kommer att skylla på hahah : D

Mona Muslim är ett vanligt namn i främlingsfientliga kretsar för förra S-ledaren Mona Sahlin och Åsa Zigenarson syftar på Miljöpartiets förra språkrör Åsa Romson.

Diedrichs säger till Expressen:

– Jag har inte skrivit det, då får du bevisa att jag skrivit det. Så kan vi ses i rätten. Fram till dess, well, hoppa och skit.


LÄS MER: Här liknar SD-toppen Koranen vid "Mein Kampf"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.