Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hat mot gravida kvinnan – efter omtalade bilden från bombningen

Den gravida Marianna Vishegirskaya flyr från BB efter Rysslands bombning i Mariupol.
Foto: EVGENIY MALOLETKA / AP TT NYHETSBYRÅN
Marianna Podgurskaya har fått hat efter att den ryska ambassaden spridit falska påståenden om att hon var krisskådespelare under bombningen.
Foto: Instagram

Sedan Ryssland bombade ett sjukhus i Mariupol i Ukraina i onsdags har en bild på en skadad gravid kvinna fått stor spridning online. 

Den ryska ambassaden i Storbritannien har spridit falska påståenden om att kvinnan, Marianna Vishegirskaya, är en krisskådespelare.

Detta har lett till att hon har fått en enorm mängd hat på sociala medier.

Den ukrainska skönhetsbloggaren Marianna Vishegirskaya attackeras online efter falska påståenden om att hon var en krisskådespelare under bombningen av en förlossningsavdelning i Mariupol. 

En bild på den skadade, gravida Vishegirskaya som flyr från sjukhuset har fått enorm spridning både i nyhetsmedier och sociala medier. 

De falska påståendena kom från den ryska ambassaden i Storbritannien, som på Twitter inte bara hävdade att förlossningsavdelningen inte längre var i bruk – utan även att den virala bilden på den skadade Vishegirskaya var fejk. 

Den ryska ambassaden menade Vishegirskaya anlitats som en krisskådespelare som bara låtsades vara gravid och att blodet i hennes ansikte var ”väldigt realistiskt smink”. 

Den ryska ambassaden kallade Marianna Vishegirskaya för en krisskådespelare och hävdade att hon bara låtsades vara gravid och att blodet i hennes ansikte var ”väldigt realistiskt smink”.
Foto: SKÄRMDUMP TWITTER

Sedan dess har hennes kommentarsfält på Instagram fyllts med kommentarer från användare som bland annat kallat henne ”skamlös”, ”lögnare” och ”paria”. 

Majoriteten av dessa kommentarer är på ryska. 

https://www.instagram.com/p/Cah7OCIKyOE/?hidecaption=true

Shayan Sardarizadeh är specialiserad på desinformation och journalist på BBC. 

Under torsdagen tog han till Twitter för att avslöja den ryska ambassadens påståenden som falska med hjälp av bilder.

Han skriver:

”Marianna Vishegirskaya, kvinnan som de hävdade var en krisskådespelare, är faktiskt en skönhetsbloggare som faktiskt bor i Mariupol. Flera nytagna bilder visar att hon är höggravid, vilket är anledningen till att hon var på BB i går”.

https://twitter.com/Shayan86/status/1501965468587986948

Sedan Sardarizadeh och andra journalisters faktagranskning har den ryska ambassadens falska påståenden om Vishegirskaya raderats av Twitter, då de ansågs bryta mot företagets regler om kränkande beteende, rapporterar Insider

Marianna Vishegirskaya med den nyfödde Veronika vid sin sida i en sjukhussäng.
Foto: EVGENIY MALOLETKA / AP TT NYHETSBYRÅN

Under torsdagskvällen födde Vishegirskaya en dotter, Veronika, vid 10-tiden, enligt nyhetsbyrån AP. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.