Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Hästsko" var 1000 år gammalt smycke

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
På Gotlands museum kunde de konstatera att föremålet hon hittat var ett 1 000 år gammal mantelspänne.
Kristina Gardell, 61, blev 12 000 kronor rikare.
Foto: Privat

Bland gruset hittade Kristina Gardell, 61, vad hon först trodde var en gammal hästsko.

Men när fyndet undersöktes visade det sig vara ett 1 000 år gammalt mantelspänne.

Spännet kommer att finnas att beskåda på Gotlands museum och Kristian Gardell får 12 000 kronor för sitt fynd.

Kristina Gardell var med sin sambos bror och grävde för att ordna en båtplats i september 2013. När Kristina Gardell lutade sig över det hål som sambons bror grävt fick hon se att något blänkte bland gruset.

– Först såg det ut som en liten hästsko, men sedan borstade jag av det lite. Det var svårt att se vad det var, säger Kristina Gardell.

Hon bestämde sig för att ta hem fyndet. Väl hemma sköljde hon av det med lite vatten och tvättade det med diskmedel.

– Då såg jag att det var drakhuvuden och jättevackert mönstrat. Det var förgyllt silver, så det var guld ovanpå, berättar Kristina Gardell.

1 000 år gammalt

Hon tog med sig sitt fynd till Gotlands museum. De kunde då konstatera att det hon hittat var ett 1 000 år gammalt mantelspänne.

– När jag höll i det och började förstå att det här var något gammalt, så kändes det magiskt. En otrolig känsla, var det. Och sedan när vi fick det bekräftat, att det var så gammalt. Ja, det var en väldigt speciell känsla, säger Kristina Gardell.

Efter det har smycket också undersökts av Riksantikvarieämbetet. Enligt deras undersökning så var spännet inte intakt, men väldigt ovanligt. Det har tidigare bara hittats två liknande spännen.

– Det var otroligt vackert. Det var tio drakhuvuden utsirade på och små gropar. Antagligen har några av dem haft små stenar i sig, men de har ramlat bort, säger Kristina Gardell.

Kommer tillbaka till Gotland

Det har nu beslutats att spännet ska förvaras på Gotlands museum, vilket Kristina Gardell också önskade.

– Och det kommer väl hamna där i en monter, så att man kan se det, hoppas jag, säger hon.

Att behålla spännet själv var aldrig ett alternativ för henne. Hon kommer nu också att få 12 000 kronor i inlösen för spännet. Men det var inte pengarna som var det viktigaste för henne.

– Det har ju ett sådant enormt kulturellt och historiskt värde. Jag menar, om det ligger hemma hos mig så är det ju ingen annan som får se det, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.