Foto: ANDERS SKOOT / PRESSENS BILDFoto: ANDERS SKOOT / PRESSENS BILD
 Foto: ANDERS SKOOT / PRESSENS BILD
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅNFoto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
 Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Hastigheterna sänks på gator i Stockholms stad

Publicerad

Nu sänks hastigheterna på gator inom Stockholms stad.

– Vi tar bort 50 som bashastighet och går ner till 40, så 40 och 30 blir de hastigheter vi har i innerstaden, säger Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén, till Sveriges Radio P4 Stockholm.

Men att skylta om hela Stockholm – det väntas ta flera år.

50 kilometer i timmen har varit den bashastighet som rått på ett stort antal gator och vägar inom Stockholms stad. Men nu blir det ändring på den saken. Det sker dessutom innan myndigheten Trafikanalys, som genomför en hastighetsutredning på uppdrag av regeringen, ska lämna över sitt förslag. 

Den 20 oktober väntas myndigheten Trafikanalys utredning om bashastighet presenteras.

Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén säger till Sveriges Radio att de skrotar 50 som bashastighet. I stället sänks hastigheterna till 40 och 30 i innerstaden. 

– Vi har precis kört igenom de pilotområden vi haft, tre stadsdelar, sedan kommer vi ta det successivt. Det tar ett par år för vi måste skylta om hela Stockholm och göra trafiksäkerhetsåtgärder samtidigt, säger Daniel Helldén.

Texten uppdateras.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag