Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hästarna dör i aggressivt virus: ”Som en krigszon”

Hästen Rosa svävar mellan liv och död. Foto: Privat
Albin var en av hästarna som insjuknade, men som har överlevt smittat. Albin kan nu både stå och lägga sig ner, men är inte helt frisk än. Foto: Privat
Ridskolan har använts sig av en presenning för att skilja sjuka hästar från friska. Foto: Privat

Fyra hästar har dött, 40 har insjuknat, Rosa, 11, och en annan häst svävar ännu mellan liv och död. 

Viruset slog klorna i djuren på Ann Borglunds ridskola för en och en halv månad sedan – och har ännu inte släppt taget.  

– Som att vara i en krigszon och ett inferno. En overklig situation, säger hon. 

I början av januari kom döden till Skånska ryttares ridskola i Åkersberga genom en ovanligt aggressiv form av det luftburna viruset EHV-1, kallat ”abortviruset”. 

– Den första blev sjuk och avlivades. Men vi fick inget provsvar från veterinären. Den 18-19 januari insjuknade en till häst – då förstod jag att det var något, säger ridskolechefen Ann Borglund. 

Hästen räddades genom hängmatta

Båda hästarna drabbades av förlamning i bakbenen. Den andra av dem, Albin, fick även feber. 

– Vi lyckades få upp den andra hästen med förenade krafter och körde den med hästambulans till universitetsdjursjukhuset i Uppsala. Där fick han stå i en hängmatta som han fick stöd av och han överlevde. Så han är hemma och tillbaka igen och rehabiliterar sig. 

Alla ridskolans hästar har dock inte haft samma tur. Cirka 40 av hästarna har insjuknat, cirka 25 har fått neurologiska symtom och ett 20-tal har fått föras till veterinärkliniken i Uppsala för vård. 

Fyra hästar har avlidit av viruset

Fyra hästar har avlidit. Två av dem, däribland elvaåriga Rosa, får fortfarande akut vård. 

Hästen Rosa vårdas fortfarande akut efter att ha insjuknat i viruset. Foto: Privat

– Vi vet fortfarande inte om de kommer klara sig. De är för dåliga för att komma hem helt enkelt. 

Ridskolan är värst drabbad av viruset i Sverige. 

– Jag har jobbat med det här i 30 år och aldrig varit med om något sådant här. Man tänker ju att influensa, då får de lite feber och förkylning och blir friska sedan. Nu är det som en krigszon. Vi försöker skilja de sjuka från de friska och delar upp dem i olika grupper i hagarna. När någon häst visar symtom så flyttar vi dem till den röda delen, den sjuka delen av stallet. Samtidigt är viruset luftburet och finns i stallet hela tiden, säger Ann Borglund. 

Personalen slutkörd efter tuffa tiden

Ridskolans tiotal anställda är slutkörda efter att ha kämpat mot den osynliga döden i över en månad och fått se djuren lida, och vissa av dem besegras av viruset. 

– Det är mina arbetskamrater. Jag har människor som är arbetskamrater och hästar som är arbetskamrater. Det är väldigt jobbigt för hela personalen. Vi är alla oroliga och har ångest av att inte veta – hur många blir sjuka i dag? 

Samtidigt vill Ann Borglund tacka för stödet som ridskolan får från engagerade människor. 

– Det är fanstatsikt med alla människor som bryr sig. Det har varit ett otroligt stort stöd med människor som hör av sig, uppmuntrar och hjälper oss så vi lättare kan arbeta. Det är pengainsamlingar och människor som aldrig haft att göra med hästar som engagerar sig. Man får hopp av den här värmen och kärleken kring människor och djur. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!