Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hästar skadade på färja under stormen

De båda hästarna transporterades med Tallink Siljas populära färja Symphony från Helsingfors till Stockholm.Foto: Tallink Silja

Två hästar som fraktades med Tallink Silja under nattens monsterstorm på Östersjön ska ha varit i mycket dåligt skick när färjan anlände till Stockholm.

Från rederiet är man återhållssam med information om mardrömstransporten.

"Vi har från rederiets sida bistått ägaren genom att tillkalla veterinär", skriver Sara Dobareh på Tallink Silja i ett sms.

De båda hästarna transporterades med Tallink Siljas populära färja Symphony från Helsingfors till Stockholm under natten mot torsdagen. Det jättelika fartyget trafikerar sträckan Stockholm - Mariehamn - Helsingfors. Det har tolv däck, 995 hytter och plats för 2 852 passagerare, enligt rederiets hemsida.

Nattens färja anlände till Värtahamnen under morgonkvisten.

Då hade det varit mycket höga vågor och blåst kraftiga vindar ute på Östersjön.

– Man ska inte lasta på djur när det är storm och går så höga vågor, berättar en kvinna som fått information om hästarnas mardrömsresa. Det är även felaktigt av ägarna att låta hästarna vara på en färja vid i så hårt väder.

Expressen har nåtts av uppgifter om att hästarna lastats och befunnit sig i fören på färjan – en uppgift som inte bekräftats av Tallink Silja.

I mycket dålig kondition

På torsdagsmorgonen ska de ha varit i mycket dålig kondition. Så dålig att en veterinär tillkallats.

Det bekräftar rederiet i ett sms till Expressen:

"Vi har fått uppgifter från en hästtransportör som reste med Symphony om att hästarna varit i dåligt skick på morgonen. Vi har från rederiets sida bistått ägaren genom att tillkalla veterinär och inväntar ytterligare information", skriver Sara Dobareh, PR- och pressansvarig på Tallink Silja.

Du har inte fått något besked om att hästarna ska vara döda?

– Ingenting vad vi vet just nu, utan veterinär är ditkallad, och vi inväntar besked, säger Sara Dobareh.

Vet du hur höga vågor det varit under natten?

– Jag har ingen information om det.