De båda hästarna transporterades med Tallink Siljas populära färja Symphony från Helsingfors till Stockholm. Foto: Tallink Silja
De båda hästarna transporterades med Tallink Siljas populära färja Symphony från Helsingfors till Stockholm. Foto: Tallink Silja

Hästar skadade på färja under stormen

Publicerad

Två hästar som fraktades med Tallink Silja under nattens monsterstorm på Östersjön ska ha varit i mycket dåligt skick när färjan anlände till Stockholm.

Från rederiet är man återhållssam med information om mardrömstransporten.

"Vi har från rederiets sida bistått ägaren genom att tillkalla veterinär", skriver Sara Dobareh på Tallink Silja i ett sms.

De båda hästarna transporterades med Tallink Siljas populära färja Symphony från Helsingfors till Stockholm under natten mot torsdagen. Det jättelika fartyget trafikerar sträckan Stockholm - Mariehamn - Helsingfors. Det har tolv däck, 995 hytter och plats för 2 852 passagerare, enligt rederiets hemsida.

Nattens färja anlände till Värtahamnen under morgonkvisten.

Då hade det varit mycket höga vågor och blåst kraftiga vindar ute på Östersjön.

– Man ska inte lasta på djur när det är storm och går så höga vågor, berättar en kvinna som fått information om hästarnas mardrömsresa. Det är även felaktigt av ägarna att låta hästarna vara på en färja vid i så hårt väder.

Expressen har nåtts av uppgifter om att hästarna lastats och befunnit sig i fören på färjan – en uppgift som inte bekräftats av Tallink Silja.

I mycket dålig kondition

På torsdagsmorgonen ska de ha varit i mycket dålig kondition. Så dålig att en veterinär tillkallats.

Det bekräftar rederiet i ett sms till Expressen:

"Vi har fått uppgifter från en hästtransportör som reste med Symphony om att hästarna varit i dåligt skick på morgonen. Vi har från rederiets sida bistått ägaren genom att tillkalla veterinär och inväntar ytterligare information", skriver Sara Dobareh, PR- och pressansvarig på Tallink Silja.

Du har inte fått något besked om att hästarna ska vara döda?

– Ingenting vad vi vet just nu, utan veterinär är ditkallad, och vi inväntar besked, säger Sara Dobareh.

Vet du hur höga vågor det varit under natten?

– Jag har ingen information om det.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag