Hassan Zubier från Märsta försökte rädda en knivhuggen kvinna i Åbo. Foto: PrivatHassan Zubier från Märsta försökte rädda en knivhuggen kvinna i Åbo. Foto: Privat
Hassan Zubier från Märsta försökte rädda en knivhuggen kvinna i Åbo. Foto: Privat
Flera ambulanser var på plats vid torget i Åbo efter knivattacken. Flera personer fördes till sjukhus, bland dem Hassan Zubier från Märsta. Foto: ARI MATTI RUUSKA/TURUN SANOMAT / EP / EPA TT NYHETSBYRÅNFlera ambulanser var på plats vid torget i Åbo efter knivattacken. Flera personer fördes till sjukhus, bland dem Hassan Zubier från Märsta. Foto: ARI MATTI RUUSKA/TURUN SANOMAT / EP / EPA TT NYHETSBYRÅN
Flera ambulanser var på plats vid torget i Åbo efter knivattacken. Flera personer fördes till sjukhus, bland dem Hassan Zubier från Märsta. Foto: ARI MATTI RUUSKA/TURUN SANOMAT / EP / EPA TT NYHETSBYRÅN

Hassan från Stockholm skadades i Åbo-attacken

Publicerad

Hassan Zubier från Märsta försökte rädda den dödligt knivhuggna kvinnan i Åbo.

Då högg gärningsmannen honom med kniven fyra gånger.

– Kvinnan dog i mina armar. Jag har fyra knivhugg i kroppen, det är inte säkert att läkarna kan rädda min arm, säger Hassan som ligger allvarligt skadad på sjukhus.

Hassan Zubier, 45, från Märsta utanför Stockholm promenerade med sin flickvän på Salutorget i Åbo på fredagseftermiddagen. De var på husbilssemester och skulle ta färjan hem till Sverige på fredagskvällen.

Just då började gärningsmannen hugga människor med kniv på människor på torget. Två personer dog och nio skadades i attacken. Hassan tvekade inte utan försökte genast undsätta offren.

Ser knivmannen

– Vi går på torget och hör plötsligt skrik. Jag vänder mig om. Jag ser en kille som hugger med kniv i en kvinna som ligger på marken, berättar Hassan Zubier på telefon från sjukhuset i Åbo.

– Jag rusar dit för att hjälpa henne. Jag står över kvinnan och försöker stoppa blodflödet från halspulsådern. Andra ger henne hjärt- och lungräddning.

Beväpnad polis i Åbo, Finland, efter att två personer dödats.Foto: STRINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

– Jag ser mannen attackera min flickvän. Jag ställer mig emellan dem, då får jag två knivhugg. Min flickvän blir rispad på överarmen, säger han.

 

LÄS MER: Två döda efter knivattack i Åbo

 

Försöker stoppa blodflödet

Hassan Zubier berättar att han går tillbaka till kvinnan som ligger på marken. Trots att knivmannen fortfarande är i närheten. Han ser att kvinnan är döende, men vill försöka rädda henne.

– Jag försöker stoppa den våldsamma blödningen från hennes hals. Då hugger han mig med kniven igen. Kvinnan är så svårt skadad, hon dör i mina armar, säger han.

Två personer dog och nio skadades i attacken.Foto: RONI LEHTI / AP TT NYHETSBYRÅN

Hassan berättar att han fick ett hugg i nacken, ett i bröstet, ett vid sidan av bröstkorgen och ett på baksidan av skuldran.

Inte säkert armen kan räddas

– Min vänstra hand är allvarligt skadad. En nerv är skadad, det är inte säkert att de kan rädda armen. Jag ska på magnetröntgen, sedan ska läkarna besluta vad de ska göra, säger han.

Hassan och hans flickvän var på husbilssemester. De hade kört norrut från Stockholm till Haparanda och sedan tillbaka ned genom Finland. De skulle ha tagit färjan till Sverige på fredagskvällen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag