Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hasch kan släppas fritt i Köpenhamn

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Robin Utrecht

En konkret modell för ett försök med att släppa haschet fritt ligger klart på Köpenhamns rådhus. Enligt förslaget ska försäljningsställen i ett statligt monopol under tre år sälja hasch till alla som vill köpa.

Tanken är att den statliga försäljningen skall underminera den kriminella haschmarknaden. Enligt förslaget kan försäljningen ske under "avslappnade former" på kaféer eller i mera neutrala butiker, i stil med de svenska Systembutikerna. I vilket fall skall det finnas personal som kan ge råd om bruket av hasch.

 Förslaget avfärdar farhågorna om att fri haschförsäljning skulle öka antalet missbrukare. Förbrukningen av hasch är inte högre i de länder som avkriminaliserat hasch för eget bruk. Det hänvisas särskilt till Nederländerna, med sina haschkaféer, där förbrukningen är lägre än i Danmark.

 En politisk majoritet bestående av Socialdemokraterna, Socialistisk folkeparti, Enhedslisten och Radikale Venstre går in för ett försök med avkriminaliserad haschhandel.

 Borgerrepresentationen skickar förmodligen ett slutligt förslag till justitiedepartementet före jul. Ett försök med legal haschhandel kräver nämligen lagändringar.

Ska hasch släppas fritt i Sverige också?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.