Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hasch kan släppas fritt i Köpenhamn

En konkret modell för ett försök med att släppa haschet fritt ligger klart på Köpenhamns rådhus. Enligt förslaget ska försäljningsställen i ett statligt monopol under tre år sälja hasch till alla som vill köpa.

Ska hasch släppas fritt i Sverige också?

Tanken är att den statliga försäljningen skall underminera den kriminella haschmarknaden. Enligt förslaget kan försäljningen ske under "avslappnade former" på kaféer eller i mera neutrala butiker, i stil med de svenska Systembutikerna. I vilket fall skall det finnas personal som kan ge råd om bruket av hasch.
Förslaget avfärdar farhågorna om att fri haschförsäljning skulle öka antalet missbrukare. Förbrukningen av hasch är inte högre i de länder som avkriminaliserat hasch för eget bruk. Det hänvisas särskilt till Nederländerna, med sina haschkaféer, där förbrukningen är lägre än i Danmark.
En politisk majoritet bestående av Socialdemokraterna, Socialistisk folkeparti, Enhedslisten och Radikale Venstre går in för ett försök med avkriminaliserad haschhandel.
Borgerrepresentationen skickar förmodligen ett slutligt förslag till justitiedepartementet före jul. Ett försök med legal haschhandel kräver nämligen lagändringar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!