Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Härvan växer runt Joe Bidens familj

Bolsonaros känga – vägrar erkänna Biden.
Joe Biden tillsammans med sonen Hunter.
Foto: ANDY WONG / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Hunter Biden utreds av federala åklagare i flera stater.
Foto: SACHS RON/CNP/ABACA / STELLA PICTURES/SACHS RON/CNP/ABACA

Härvan runt Joe Bidens familj växer.

Enligt källor till Politico utreds Hunter Bidens finanser inte bara av federala åklagare i Delaware – utan även i New York.

Dessutom är demokratens bror, James Biden, kopplad till en brottsutredning i Pennsylvania.

Hunter Biden har berättat att hans skatteaffärer utreds av federala åklagare i Delaware. Utredningen, som ska ha inletts i slutet av 2018, rör presidentsonens skatteaffärer i utlandet, bland annat i Kina.

Men nu uppger källor för Politico att han även utreds av federala åklagare i det södra distriktet i New York. Där är det enheten för värdepappersbedrägeri som står för granskningen av finanserna, skriver sajten.

Källan berättar också att utredare i Delaware och Washington så sent som i fjol undersökte misstankar om pengatvätt kopplat till Hunter Bidens utrikesaffärer.

Utredning kring Bidens bror

Den tillträdande presidentens son är inte heller den enda i familjen som fångat åklagares intresse. Det har även Joe Bidens bror, James Biden.

Brodern ska vara kopplad till en pågående brottsutredning som leds av åklagare i Pennsylvanias västra distrikt. Den handlar om ett sjukhus affärer, och James Biden har förhörts om sin roll där, säger ännu en källa till Politico.

Sjukhuset i fråga drivs av företaget Americore Health. I slutet av januari utförde FBI en räd mot två av dess sjukhus i Pennsylvania, varpå ett antal lådor togs i beslag.

Tillslagen ska ha kommit efter en rad larm om misskötsel. Bara en månad tidigare hade Americore ansökt om konkurs.

Löftet om familjen

Joe Biden ska inte vara knuten till någon av utredningarna. Han har inte velat kommentera uppgifterna om sonen eller brodern.

Däremot släppte Bidens och Harris kampanj ett uttalande på onsdagen där det framkom att demokraten är ”djupt stolt över sin son som kämpat igenom svåra utmaningar, inklusive de illvilliga personliga attackerna under de senaste månaderna”.

I en intervju med CNN förra veckan lovade Biden att hans familj inte skulle delta i några affärer som riskerade att leda till intressekonflikt med hans roll som president.

– Min son, min familj, kommer inte att vara inblandad i några affärer, några företag som står i konflikt eller verkar vara i konflikt, där det finns lämpligt avstånd från presidentskapet och regeringen, sa Biden.

Se mer

Trump fortsätter hävda att han vann valet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.