Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Härvan växer kring skandalbolaget

Cambridge Analytica-visselblåsaren Chris Wylie talar under en demonstration.Foto: WIKTOR SZYMANOWICZ/REX/SHUTTERST
Cambridge Analyticas vd Alexander Nix har stängts av efter skandalen.Foto: EPA/ANTONIO COTRIM

Cambridge Analytica använde data från 2,7 miljoner europeiska Facebook-användare.

Det meddelar Facebook i ett nytt meddelande till EU-kommissionen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. 

Omfattningen av skandalen kring Facebook och företaget Cambridge Analytica fortsätter att växa.

Sedan skandalen uppdagades har ett flertal olika siffror cirkulerat, rörande hur många Facebook-användares information som analysföretaget haft tillgång till.

Totalt ska Cambridge Analytica ha haft tillgång till data om över 87 miljoner användare i hela världen, och för Sverige är den senaste uppskattningen 55 000 konton.

Och nu meddelar alltså Facebook i ett brev till EU-kommissionen att motsvarande siffra för Europa är 2,7 miljoner, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Brev till EU-kommissionen

Enligt Reuters ska EU-kommissionen ha fått brevet med den nya siffran under torsdagen, och även lovat att lägga tryck på Facebook för mer detaljer om läckan.

– Facebook bekräftade för oss att data tillhörande upp till 2,7 miljoner europeiska användare kan ha läckt till Cambridge Analytica, säger en talesperson för EU-kommissionen till Reuters.

– Brevet förklarar även de åtgärder Facebook har vidtagit sedan dess, säger talespersonen.

Sedan skandalen om Cambridge Analytica briserade har Facebooks börsvärde minskat med drygt 14 procent, vilket motsvarar omkring 500 miljarder kronor. Det är dock en förhållandevis liten nedgång om man tittar på Facebooks börsvärde över lång tid.

Aktiekursen har klättrat stadigt uppåt sedan företaget börsnoterades 2012, och för ett år sedan var börsvärdet ytterligare 500 miljarder kronor lägre än det är i dag. Sedan börsnoteringen har företagets aktie stigit i värde med över 500 procent – med den senaste nedgången inräknad.