Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hårt tryck inom L på att fälla Annika Strandhäll

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Efter Moderaternas beslut att väcka misstroende mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll är trycket nu stort på Liberalerna och Centerpartiet, vars ställningstaganden avgör Strandhälls öde. 

Inom båda partierna förs nu interna diskussioner, och inom L driver flera Expressen talat med på hårt för att fälla ministern. 

Både Centerpartiet och Liberalerna riktade svidande kritik mot Annika Strandhäll när hon i slutat av april förra året oväntat sparkade Ann-Marie Begler som generaldirektör på Försäkringskassan. 

Så här skrev Liberalernas partiledare Jan Björklund på Twitter den 27 april 2018:

”Ann-Marie Begler har som generaldirektör gjort precis det som hon fått order av att göra av regeringen. Om någon ska få sparken är det de som givit ordern.”

https://twitter.com/bjorklundjan/status/989927681440538625

Liberalernas gruppledare i riksdagen Christer Nylander var också den som anmälde Annika Strandhäll till konstitutionsutskottet.

Som om inte det vore nog lovade dessutom Centern och Liberalerna att ge tillbaka generaldirektörsjobbet till Ann-Marie Begler om alliansen vann valet.

Någon valvinst blev det som bekant inte, och nu sitter de två partierna i stället och samarbetar med Socialdemokraterna. 

”Hon kan inte sitta kvar”

Men partiernas tidigare så höga svansföring gör det svårt att backa, menar flera inom Liberalerna som Expressen talat med. Frågan ska nu upp till diskussion i riksdagsgruppen, och där driver flera på för att partiet ska backa upp misstroendet, enligt Expressens källor.

– Strandhäll kan inte sitta kvar. Hon har uppenbart begått tjänstefel. Och eftersom Jan gick längst av alla i kritiken när Begler sparkades blir det märkligt om vi backar nu, säger en hög företrädare för Liberalerna.

Men Expressen har också talat med andra som delar kritiken mot Strandhäll, men som menar att det inte kommer vara möjligt för Liberalerna att sparka en minister samtidigt som man har ett så djupt och organiserat samarbete med Socialdemokraterna. 

Socialdemokraterna visar nu också tydligt att man kommer försvara Strandhäll hårt, och Stefan Löfven avfärdade på torsdagen också bestämt misstroendet som ett uttryck för desperation från Moderaternas sida. 

Svår balansakt för C och L

För Centern och Liberalerna blir ställningstagandet därför en svår balansakt, som på många sätt också kommer visa hur pass lojala partierna är mot S och hur det ligger till med den påstådda rollen som oppositionspartier.

Hur de två partierna sätter ned foten inför misstroendeomröstning den 28 maj avgör också av allt att döma Annika Strandhälls öde. 

KD var snabbt ute och ställde sig bakom misstroendet, och SD har tydligt markerat att de kommer göra samma sak. 

Vänsterpartiet däremot tycks inte göra det, trots hård kritik mot Strandhälls hantering. Det gör att Centerns mandat av allt att döma avgör eftersom Liberalerna är för små för att fälla avgörandet. 

Annie Lööf och Jan Björklund tiger om Strandhäll

Varken Annie Lööf eller Jan Björklund vill i dagsläget kommentera Moderaternas misstroende, men kritiken mot Annika Strandhäll kvarstår.

– Liberalerna är starkt kritiska till Strandhälls agerande. Frågan hur vi ställer oss till ett misstroende är för tidigt väckt. Vi kommer att ta ställning till detta innan omröstningen sker, säger Liberalernas presschef Elin Boberg i en kommentar till Expressen.

”Det är ingen tvekan att det finns frågetecken kring Strandhälls agerande”, säger Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Från Centerpartiet är dock tongångarna något mer återhållsamma. 

– Det är ingen tvekan att det finns frågetecken kring Strandhälls agerande och jag vill att man går till botten med vad som hänt. KU:s granskning blir väldigt viktig för de svar som nu krävs, säger partiets gruppledare Anders W Jonsson. 

– Jag måste ta tillbaka denna diskussion till riksdagsgruppen så att vi i lugn och ro kan prata igenom det, innan vi bestämmer hur vi kommer att rösta, säger Anders W Jonsson.  

Tvekan inom C att fälla Annika Strandhäll

De inom Centern som Expressen talat med uttrycket också större tvekan inför tanken på att fälla Annika Strandhäll. 

Skulle Liberalerna stödja misstroendet ökar dock trycket på Centern, men under regeringsbildning var det i regel C som gick före och L som följde efter.

Att Annika Strandhäll är viktig för Socialdemokraterna råder det ingen tvekan om. Hon är ett av partiets mer kända namn och har till och med förekommit i spekulationerna om framtida efterträdare till Stefan Löfven. 

Inom S ser man försvaret av Strandhäll också som viktig principiell strid för regeringens auktoritet och möjlighet att tillsätta och avsätta generaldirektörer. 

Att samarbetet mellan Socialdemokraterna och Centern och Liberalerna skulle påverkas klart negativt om C och L fäller Strandhäll är uppenbart, enligt dem inom S som Expressen talat med.