Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hårt tonläge mellan M och C skapar problem lokalt

Moderaterna om hur ungdomsrånen ska stoppas.
Ann-Charlotte Stenkil (M), kommunstyrelsens ordförande i Varberg.Foto: MARIE HIDVI / VARBERGS KOMMUN
Ulf Kristerssons parti i bråkigt läge med Centerpartiet skapar problem lokalt.Foto: Lisa Mattisson / Expressen / Lisa Mattisson
Annie Lööf.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det bråkiga läget mellan Moderaterna och Centerpartiet på riksdagsnivå skapar splittring – lokalt.

I kommuner och regioner styr partierna tillsammans men det är inte lätt.

– Om den här utvecklingen fortsätter kan det bli ännu svårare att komma överens lokalt, säger Ann-Charlotte Stenkil (M), kommunstyrelsens ordförande i Varberg, till Aftonbladet.

Den nya regeringsbildningen efter valet splittrade den forna Alliansregeringen nationellt. Mellan de borgliga partierna har tonläget varit hårt, kanske fram för allt mellan Moderaterna och Centerpartiet.

Men trots att partierna inte samverkar på riksdagsnivå finns fortfarande samarbete mellan partierna i kommuner och regioner.

Nu visar det sig att bråket på nationell nivå har skapat problem lokalt, skriver Aftonbladet.

Hårt tonläge mellan Moderaterna och Centerpartiet

Kommunstyrelsens ordförande i Varberg, Ann-Charlotte Stenkil (M), tycker att samarbetet fungerar bra på den lokala nivån där Alliansen styr, och även i regionen Halland. Men bråken på riksdagsnivå uppskattar hon inte.

– Om den här utvecklingen fortsätter kan det bli ännu svårare att komma överens lokalt. Det är ju inte fyra partier som tycker lika i alla frågor, det finns olika nyanser. Där gäller det att kunna förhandla fram en gemensam väg, säger Stenkil till tidningen.

Att Moderaterna och Centerpartiet är oense och bråkar tycker Patric Åberg, ordförande i kommunstyrelsen i Östra Göinge, är tråkigt. Han menar att det inte gagnar ett långsiktigt borgerligt samarbete på nationell nivå.

– Det sipprar också ned till det lokala planet, på många platser där man får hantera den diskussionen. Jag tror många moderater och centerpartister känner samma sak, från olika perspektiv, säger Åberg till Aftonbladet.

Riskerar att flytta fokus

Vice ordförande i Sveriges kommuner och regioner, Carola Gunnarsson (C), säger till tidningen att ett hårt tonläge på nationell nivå påverkar politiken för samtliga partier på alla nivåer, och att det riskerar att flytta fokus från det uppdrag man har.

Samtidigt säger andra att bråket på nationell nivå inte skapar problem inom kommuner och regioner.

– Samarbetet här fungerar väldigt väl fortfarande. Det som upplevs nationellt har inte fått någon påverkan här. Det ska mycket mer till för att det ska påverka oss, säger Carl-Johan Sonesson (M), ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd, till Aftonbladet.

Även Bosse Svensson (C) som leder Alliansstyret i Östersund tycker att samarbetet mellan partierna M, KD och L fungerar bra.

Så vill moderaterna få stopp på ungdomsrån:

Moderaterna vill mjuka upp polisens regler för att publicera bilder på misstänkta gärningsmän.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.