På lördagen inleds Socialdemokraternas kommunkonferens. Det är en hårt pressad Stefan Löfven som kommer att inledningstala. Foto: Pelle T Nilsson/AOP-IBLPå lördagen inleds Socialdemokraternas kommunkonferens. Det är en hårt pressad Stefan Löfven som kommer att inledningstala. Foto: Pelle T Nilsson/AOP-IBL
På lördagen inleds Socialdemokraternas kommunkonferens. Det är en hårt pressad Stefan Löfven som kommer att inledningstala. Foto: Pelle T Nilsson/AOP-IBL
På fredagen sa Göran Persson till Svenska dagbladet att tiggeri borde förbjudas och att regeringen borde agerat snabbare med en ny asylpolitik. Foto: Marcus GustafssonPå fredagen sa Göran Persson till Svenska dagbladet att tiggeri borde förbjudas och att regeringen borde agerat snabbare med en ny asylpolitik. Foto: Marcus Gustafsson
På fredagen sa Göran Persson till Svenska dagbladet att tiggeri borde förbjudas och att regeringen borde agerat snabbare med en ny asylpolitik. Foto: Marcus Gustafsson

Hårt pressad Löfven talar på konferensen

Publicerad

Det är en hårt pressad Stefan Löfven som inledningstalar på Socialdemokraternas kommunkonferens på lördagen.

Regeringens förslag till en ny asyllag har fått skarp kritik från JK, Migrationsverket och i de egna leden genom S-topparna i SKL.

Samtidigt har tidigare statsministern Göran Persson sågat regeringen - och menar att en lag mot tiggeri kan vara en lösning.

Under helgen samlas Socialdemokraterna för Kommunkonferens i Örebro, årets största partimöte. Vid klockan 13 på lördagen håller Stefan Löfven ett inledningstal - och statsministern är satt under hård press från kritik som han ännu inte har besvarat.

Regeringen föreslår förändringar i asyllagen som innefattar bland annat tillfälliga uppehållstillstånd och skärpta krav på anhöriginvandring. Under de senaste dagarna har förslaget mötts av kritik från flera tunga aktörer under en remissrunda.

Justitiekanslern menar att förslaget delvis saknar analys om huruvida förslaget är förenligt med Europa-, Geneve- och Barnkonventionen. Migrationsverket varnar för en "godtycklig och rättsosäker prövning" och Röda korset dömer ut förslaget som ett "hafsverk".

Perssons kritik: Borde agerat tidigare

Kritiken kommer också från de egna leden, där S-styrda Sveriges kommuner och landsting (SKL) har "problematiserat" förslaget utifrån vad det hade fått för effekter inom bland annat arbetsmarknadsintegration och rätt till vård.

När Löfven ställer sig i talarstolen på lördagen så har han inte bara fått kritik för att regeringen går för tufft fram i asylfrågan. Tidigare statsminister Göran Persson ger regeringen underkänt och menar att man i stället att borde ha agerat långt tidigare.

Perssons uttalanden, som gjordes till SvD, har också gjort frågan om ett eventuellt tiggeriförbud mer aktuell än på länge. Under fredagen väckte Persson stor uppmärksamhet när han berättade att han kunde tänka sig ett förbud - tvärtemot regeringens politik.

– Jag lutar mig mot de gamla resonemangen om att det inte skapar goda samhällen. Det skapar ingen frihet för en människa att stå på knä på gatan och tigga av andra. Jag fattar inte att vi ska ha det så, sa Persson till SvD då.

Ministertät konferens

Tidigare i veckan sa Stefan Löfven att det "är stopp på skattesänkningar och nedskärningar" och dags för "svenska modellen".

– Den har några viktiga parametrar, det är en arbetsmarknad som är schysst som respekterar parternas roll. Vi har generell välfärd som gör att alla får del av den när man behöver och vi har en öppenhet mot omvärlden som gör att vi hela tiden kan vara med i en global ekonomi och dra nytta av den, sa Löfven då.

Förutom Stefan Löfven kommer flera av partiets tyngsta företrädare att finnas på plats. Inrikesminister Anders Ygeman kommer tillsammans med justitieminister Morgan Johansson att hålla ett seminarium under lördagseftermiddagen. Ämnet är brottsförebyggande arbete.

Under lördagen kommer infrastrukturminister Anna Johannson och folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström att tala. På söndagen framträder civilminister Ardalan Shekarabi och gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic innan konferensen avslutas med tal från partisekreterare Carin Jämtin.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag