Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Hårt föremål” hittat i Amorellas farled

Här dras Amorella loss från grundet.
20 september råkade Amorella ut för en olycka.Foto: FINNISH COAST GUARD HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Fartyget körde bland annat på en stålkonstruerad isboj i samband med olyckan.Foto: NICLAS NORDLUND / AP TT NYHETSBYRÅN

Finska myndigheter har stängt farleden där Amorella gick på grund, sedan den finska haverikommissionen gjort ett fynd i farleden. 

Nu har utredarna en teori om vad som orsakat olyckan.

– Vi tror att vi vet, men undersökningarna är inte färdiga och vi kan inte säga mer om det förrän utredningen är klar, säger Veli-Pekka Nurmi på finska haverikommissionen, till Aftonbladet.  

Finlandsfärjan Amorella började ta in vatten och körde därefter avsiktligt på grund den 20 september. 

Sedan dess har fartyget bogserats till ett reparationsvarv i Åbo. Där undersöker den finska haverikommissionen nu fartyget. 

De har också undersökt farleden där Amorella råkade ut för olyckan och har hittat ett stort föremål, och därför beslutat att förlänga stängningen av farleden. Den stängdes omedelbart efter olyckan, och kommer alltså även fortsättningsvis att hållas stängd. 

Föremålet ska inte vara huvudorsaken, men kan ha bidragit till olyckan: 

– Det är stort hårt föremål som inte ska vara där. Det vi vet är att det inte är huvudorsaken, men kan ha varit en del av förloppet och det ska vi nu utvärdera, säger Veli-Pekka Nurmi till Aftonbladet. 

En färdig slutrapport över händelseförloppet väntas först till nästa sommar. Om drygt två månader kan haverikommissionen ge en första presentation av händelseförloppet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.