Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Harrys tystnad – om historiska intervjun

Hovreportern om tragedin: ”Oerhörd chock”
Prins Harry.
Foto: SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
Prinsessan Diana i den omtalade BBC-intervjun.
Foto: BBC PANORAMA / AP BBC PANORAMA
Prins William.
Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH / AP TT NYHETSBYRÅN

BBC har påbörjat en utredning för att ta reda på hur den omtalade, och kritiserade, intervjun med prinsessan Diana år 1995 egentligen gick till.

Prins William har sagt att det är ”ett steg i rätt riktning” för att ”fastställa sanningen” om vad som egentligen ledde fram till moderns uppseendeväckande uttalanden.

Men nu anklagas hans bror, prins Harry, för att inte stötta honom, och vissa menar att Harry misslyckats med att skydda Dianas rykte, skriver Sky News.

Intervjun i programmet ”Panorama” på BBC 1995, ledde till prinsessan Dianas omtalade ord:

– Vi var tre i vårt äktenskap, så det var lite trångt.

Hon syftar på en otrohetsaffär mellan henne och maken prins Charles, och intervjun anses ha lagt grunden för parets skilsmässa.

Men det råder tveksamheter kring hur intervjun egentligen ska ha gått till, och hur journalisten Martin Bashir egentligen agerade för att få till den.

Prins William: ”Ett steg i rätt riktning”

Nu har BBC inlett en granskning av förfarandet, vilket prins William välkomnat i ett, enligt Sky News, ”överraskande” uttalande.

– Den oberoende utredningen är ett steg i rätt riktning. Den borde hjälpa till med att fastställa sanningen bakom agerandena som ledde fram till Panorama-intervjun, och senare beslut tagna av BBC på den tiden, har han sagt.

Men prins Harry, har inte sagt ett ord. Det har fått brittiska medier att spekulera i en eventuell osämja mellan bröderna, och han har av vissa anklagats för att inte stötta sin bror och för att inte skydda sin mors rykte.

”Vet hur mycket hans mor betydde”

Något som en källa, närstående till prins Harry, dementerar enligt Sky News:

– Harry får regelbundna uppdateringar och är medveten om allt som händer. Det behövs inget offentligt uttalande för att tänka sig hur han mår privat. Folk vet hur mycket hans mor betydde för honom.

Väninnan visar ovanliga bilden på Diana

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.