Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Harry brännskadades på sjukhus: ”Vred sig i plågor”

Mamma Frida Flycht är upprörd över att hennes son kunde brännskadas under en operation. Foto: Privat
Harry Flycht brännskadades svårt av värmefilten under en operation på sjukhus. Foto: Privat
– Man såg att han hade jätteont, säger mamma Frida Flycht. Foto: Privat

Lille Harry, 6 månader, skulle opereras för en knöl i bakhuvudet – men lades på en het värmefilt under operationen och brännskadades svårt i ansiktet.

Nu rasar mamma Frida Flycht på sjukhuset – och undrar hur det kunde ske.

– Jag är otroligt missnöjd att detta kunde hända, att de inte hade koll på en värmefilt, och att han fick så stora brännskador på ett sjukhus, säger hon.

Harry Flycht föddes med en liten knöl på bakhuvudet. Inledningsvis menade läkarna att den var ofarlig, men i december började den växa.

I februari sprack knölen och familjen fick åka akut till Akademiska sjukhuset i Uppsala för operation.

Den gick bra, men när Harry lyftes upp från operationsbordet gjordes en fasansfull upptäckt: Han hade brännskador i ansiktet.

 

LÄS MER: Operationer gick helt fel – Nathalie vill varna 

 

– Han vaknade upp med världens skrik. Han vred sig i plågor. Man såg att han hade jätteont, säger Frida Flycht, 25, och berättar att det hade börjat bli sår i ansiktet.

– Då gav de honom lugnande morfin så att han somnade om, fortsätter hon.

Hon berättar att kirurgen som genomförde operationen på knölen blev väldigt upprörd över det som hade hänt, medan resten av personalen inte riktigt tycktes reagera.

Tillkallade plastikkirurg

En plastikkirurg kallades in för en bedömning, och man kom fram till att det var brännskador som orsakats av värmefilten som rutinmässigt används för att hålla patienter varma under operation.

Nu har Harry Flycht flyttats till ett sjukhus i Eskilstuna för vidare vård, närmare familjens bostad i Vingåker.

– Han har fått extra antibiotika för att förhindra infektion i såren. Det har blivit mer lidande än vad som hade behövts om han inte hade bränt sig under operationen, säger Frida Flycht.

Harry Flycht brännskadades svårt av värmefilten under en operation på sjukhus. Nu har det bildats sår i ansiktet. Foto: Privat

Hon upplever att ingen på sjukhuset i Uppsala tagit ansvar för det inträffade.

– De borde vilja göra en uppföljning och höra av sig till oss och kolla hur det gått med Harry och med en ursäkt, säger hon, men berättar att hon inte hört något från personalen där.

 

LÄS MER: Plastikkirurgen felopererade kvinnor

 

– Själva kirurgen bad om ursäkt för det som hände, men jag tror inte att det var hans fel, för han stod och opererade, menar Frida Flycht.

Även om Harry Flycht drabbades av brännskador menar den plastikkirurg som först bedömde skadorna att det inte kommer att bildas några permanenta ärr.

– Men det har jag svårt att se, säger Frida Flycht.

”Vi beklagar djupt det som inträffat”

På Akademiska sjukhuset gör Laila Hellgren, verksamhetschef vid neurokirurgen, ett skriftligt uttalande om händelsen:

"Vi beklagar djupt det som inträffat och det handlar om att barnet har legat på sidan under operationen och på så vis ådragit sig trycksår i ansiktet".

Hon skriver vidare att man skrivit en avvikelserapport på händelsen och kommer att göra en händelseanalys för att reda ut orsakerna till brännskadan. 

Hon lovar också att man från sjukhusets sida ska ta kontakt med familjen.

"Att drabbas av trycksår under en operation är ovanligt men icke desto mindre är det förstås väldigt tråkigt för de patienter som drabbas. Vi kommer förstås i detta enskilda fall att ta kontakt med anhöriga och patienten och hjälpa dem på bästa tänkbara sätt", skriver Laila Hellgren.