Harry, 26, blev svårt beroende av porr som barn

Harry bestämde sig för att sluta kolla på porr när han var 19 år.
Foto: Atilla Yoldas
Nu vill han inspirera andra killar och unga män att gå i samma fotspår.
Foto: Privat

Varje dag kollade Harry Skärlund, 26, på porr.

Som tolvåring var han fast i ett beroende som tog flera år att bryta.

När han var 19 år fick han nog – och bestämde sig för att sluta.

– Jag tror att delar av mina sexuella preferenser och begär är fucked for life på grund av porren, säger han.

Första gången han såg människor ha sex på skärmen var i kompisens sovrum.

Andra gången i grupprummet på skolan.

Tredje gången var han fast.

Känslorna var nya, omvälvande. Med tolv år bakom sig och puberteten runt hörnet kunde Harry Skärlund, i dag 26, från Linköping, inte slita blicken från porrfilmerna genom de flimrande datorskärmarna.

– Det var en blandning av spänning och osäkerhet. Det kändes lite förbjudet och fel.

Penetration, analt, ”lesbiskt”. Vid den tiden hade Harry inga erfarenheter av sexuell intimitet och varje porrkategori blev som en helt ny värld att utforska.

”Mina första sexuella erfarenheter var dåliga”

När klippen tog slut och webbhistoriken raderades ekade stönen kvar. Att prata med tjejerna i skolan kändes främmande och läskigt, men bakom skärmen försvann all press.

– Det blev en kick. Det fanns skamkänslor, det kunde kännas lite patetiskt, men de känslorna var ganska små. Man visste ju att alla andra killar också kollade, berättar Harry.

Harry kollade periodvis på porr varje dag under tonåren.
Foto: Privat

Det dröjde inte länge innan Harry kollade på porr varje dag. Han kunde inte sluta och de tidiga erfarenheterna av porren kom att prägla hans uppväxt.

– Det var inte ett hälsosamt sätt att bruka porr, det kanske räknas som missbruk, säger han.

Trots att Harry hade bra kompisar, en stöttande familj och goda betyg var det något som skavde.

– Allt det där spelade ingen roll eftersom jag kände press att vara med någon tjej. Jag kände mig värdelös och blev besatt av att uppnå det målet. Jag tyckte synd om mig själv för att tjejerna inte pratade med mig, samtidigt som jag inte vågade försöka närma mig tjejer eftersom det var för läskigt.

– Alla mina första sexuella erfarenheter var dåliga. Genom hela ungdomen tyckte jag att sex och relationer var det svåraste som fanns.

Harrys syn på sex förändrades snabbt

De åtskilliga scener från porrfilmer hade etsat sig fast i minnet som en sorts ofrivillig sexualundervisning. Förväntningarna han kände efter filmerna innebar att Harrys första sexuella möten under de äldre tonåren blev invecklade.

Han var också rädd att de högljudda killarna som skröt om sina ”erövringar” skulle reta honom.

– Jag tänkte att de skulle ge sig på mig när de inser att jag var den sista oskulden, säger Harry.

– Jag visste inte hur jag skulle förhålla mig sexuella relationer. Porrkonsumtionen hade gett mig idéer om hur sex skulle gå till, att jag måste ta kontroll och dominera.

Porren påverkade hans kärleks- och sexliv.
Foto: Privat

Och samtalen med killkompisarna var korta och, minst sagt, ohjälpsamma:

Fick du ligga?

Aa.

Nice.

Då bestämde han sig för att sluta

Åren gick men erfarenheterna av sexuella relationer var fortfarande kopplade till förvirring och frustration.

När Harry Skärlund var 19 år bestämde han sig – ingen mer porr. Förhoppningen var att det skulle leda till bättre sexuella relationer.

– Det var inte förrän jag själv såg vad jag förlorade med porren som jag kunde sluta, säger han.

– Jag önskar att vi kunde peka på killars känsla av ansvar och respekt för andra människor när det kommer till porr. Men de lyssnar oftast inte på det och är osäkra på sig själva.

Harry vill att fler killar ska sluta kolla på porr.
Foto: Atilla Yoldas

Hur påverkas en pubertal pojke av de många gånger våldsamma bilder som visas i porr?

– Jag tror det påverkar en jättemycket genom att kroppen och hjärnan lär sig tända på och längta efter vissa saker. Det befäster också andra föreställningar som redan finns i samhället: mannen som dominerar och kvinnan som ”tar emot”. Porren är en viktig del i att behålla bilden av kvinnokroppen som ett objekt.

”Föreställer oss att kvinnan måste övertalas”

Harry minns också hur porrfilmer som han såg som tonåring målade upp samtycke som ett spel. Hur männen var påstridiga och kvinnorna var motvilliga – och hur ”nej” övertalades till ”ja”.

– Det är inte alls ett ovanligt händelseförlopp i porren, och att kvinnan en sekund efter att hon övertalats njuter och skriker av glädje. Det är en tydlig signal om att alla skulle vinna om du pushar på, säger han.

– Vi föreställer oss att kvinnan måste övertalas, att det är så det funkar.

Vill att fler killar ska sluta kolla på porr

I dag är Harry Skärlund 26 år och engagerar sig ideellt som föreläsare för föreningen "Under Kevlaret", som arbetar för killars psykiska hälsa och emot machokultur.

Om färre konsumerar porr skulle sexismen minska, hoppas Harry.
Foto: Atilla Yoldas

Han beskriver porren som ett hinder för jämställdhet.

– Någon måste prata med och bekräfta de killar som är porrberoende och som tycker att relationer och sex är svårt. Men man måste också fortsätta kritisera porr och sexualiserande reklam så mycket man orkar, säger han.

– Jag tror att delar av mina sexuella preferenser och begär är fucked for life på grund av porren. Idéer jag har fått där försvinner kanske aldrig helt, och jag kan inte veta om jag hade haft dem utan sex, sju år av porrkonsumtion.

Vad tror du skulle hända om fler killar slutar kolla på porr?

– Jag tror att sexismen skulle minska och att samtycke skulle bli mer accepterat.


Fakta om porr

Nästan alla tonårspojkar och merparten av tonårsflickor har tagit del av pornografi.


Nästan 90 procent av scenerna i de populäraste porrfilmerna innehåller fysisk aggression mot kvinnor, enligt en amerikansk studie.


I två stora svenska studier på elever i årskurs tre i gymnasiet framgår det att pojkar tror att det de ser i porren stämmer överens med hur deras kompisar har sex.


Porren befäster bilden av kvinnan som maktlös, underordnad och som ett viljelöst objekt utan känslor, vars enda existensberättigande är att tillfredsställa mannens sexuella behov, skriver Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige.


Experten: ”Porr leder till övergrepp”

Tony Halldin Hultkvist, 34, är kommunikatör för organisationen "Män" och arbetar också för föreningen "Fatta".

Med fokus på bland annat sexuellt våld hoppas han att lagen om samtycke som röstades fram i somras ska bidra till en förändring när det kommer till unga killars relation till sex.

– Det gör vårt arbete framåt möjligt, att gå från en våldtäktskultur till en samtyckeskultur där den här lagen används som ett verktyg, säger Tony.

Tony Halldin Hultkvist.
Foto: Män.

Vikten av att i sexuella eller andra sammanhang förstå och respektera signaler rubbas när fler och yngre killar börjar konsumera porr – videoklipp där konceptet om samtycke saknas, menar han.

– I mainstream-porren är män ofta aggressiva eller dominanta mot sin partner. Akten avslutas med att mannen får orgasm, utan fokus på kvinnans njutning.

11 och ett halvt år.

Så unga är killar i genomsnitt när de börjar se porrfilmer, vilket skapar orimliga förväntningar och lägger grunden för en destruktiv machokultur, förklarar Tony Halldin Hultkvist.

– Porr leder till övergrepp, för det är vi vana vid att se i porren. När killar ser hur de här machomännen tar för sig av kvinnokroppar tror de att det är så det ska gå till.

Porrkonsumtion är något som pojkar ägnar sig åt i slutna rum. När de aldrig eller sällan möts av problematisering av porrfilmer möjliggörs en skev bild av sexuella relationer, förklarar Tony.

Vad är machokultur?

Machokultur är en samling av normer som berättar hur killar och män förväntas vara. 


Normer skapar attityder som leder till att män strävar efter att vara på vissa sätt. Alla påverkas inte likadant men måste förhålla sig till dem på något vis. 


Här är några typiska exempel på hur machokulturens normer kan se ut:

Killar ska inte gråta, prata om känslor eller söka hjälp.


Killar ska vara självsäkra och kaxiga.


Killar måste vara framgångsrika för att få ett värde, allra mest ekonomiskt.


Killar är alltid kåta när det gäller och ska bara ha sex med tjejer.


Killar ska vara långa, rakryggade, stabilt byggda och vältränade.


Det är ofta okej för killar att använda våld och aggression för att uttrycka känslor.


Källa: Föreningen Under kevlaret.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.