Harris besöker gränsen – dagar före Trump

Kamala Harris om Mexiko-gränsen: Vi ärvde en svår situation
Kamela Harris besöker gränsen mellan USA och Mexiko.
Foto: JACQUELYN MARTIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Invandrarbarn överlämnar sig till myndigheterna efter att passerat gränsen mellan Mexiko och USA.
Foto: GREGORY BULL / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump säger att han fick Harris att besöka gränsen.
Foto: GERALD HERBERT / AP TT NYHETSBYRÅN

USA:s vicepresident Kamala Harris besöker gränsen mellan USA och Mexiko på fredag.

Detta sedan invandringen över gränsen ökat och efter hårda krav från republikanska politiker att hon ska granska läget på plats.

Expresident Donald Trump reser till samma område några dagar senare – och säger att detta är anledningen till Harris besök.

Invandringen har ökat markant över USA sydgräns mot Mexiko, enligt amerikanska medier. Republikanerna kritiserar skarpt både president Joe Biden och vicepresident Kamala Harris för att de inte har besökt området – och nu reser Harris dit.

Kamala Harris, som har ansvaret för att hantera ”roten till orsakerna” bakom den stora migrationen från Centralamerika, åker på fredagen till El Paso i Texas tillsammans med inrikesminister Alejandro Mayorkas. 

Avsikten är att få ”läget under kontroll”, enligt Vita huset. 

Några dagar före Trump

Bara några dagar senare reser också förre presidenten Donald Trump till gränstrakterna. Han är inbjuden av Texas republikanske guvernör Greg Abbott, som tidigare meddelat att Texas ska bygga en mur längs gränsen mot Mexiko samt att det finns en grundplåt på 250 miljoner dollar för projektet.

Trump tar äran åt sig av att Harris besöker gränsen.

– Om inte guvernör Abbott och jag skulle åka dit nästa vecka skulle hon aldrig ha gjort det, säger Trump. 

– Efter att hon har ignorerat krisen vid södra gränsen i månader är det jättebra att vi fått Kamala Harris att äntligen resa dit för att själv se den enorma förstörelse och död de har skapat. Ett direkt resultat av att Biden satt stopp för min mycket hårda men rättvisa gränspolitik.

Brev från partivän

Också politiker i Bidens och Harris demokratiska parti har krävt att vicepresidenten ska resa till gränsen.

”Jag anser det vara avgörande att du träffar lokala aktörer och boende, att du tar hänsyn till deras oro och använder deras erfarenheter till att genomföra en mera effektiv politik”, skrev den demokratiske kongressmannen Henry Cuellar från Texas i ett brev till Harris tidigare i månaden.

Invandringen har ökat de senaste månaderna även om majoriteten av migranterna avvisas, skriver USA Today.

Här släpper de småbarnen över gränsen – springer från platsen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.