Harriet, 92: "Här vill man verkligen leva hela livet"

Publicerad

För en av fyra som bor på äldreboende är möjligheterna att komma ut i friska luften små, enligt siffror från Socialstyrelsen.

Men på äldreboendet Kyrkbyn i Stockholm, lider det ingen brist på utomhusaktiviteter för de boende.

– Det här är det bästa som har kunnat hända mig på många, många år, berättar 92-åriga Harriet Meckbach Rönnlöf.

Redan i hallen infaller en stämning av lugn och trivsel. Färska blombuketter står på de små borden bredvid sofforna, antika speglar och tavlor hänger på väggarna, och en röd matta täcker trappan som leder upp till andra våningen. 

Ur högtalarna strömmar Claes Löfgrens "En sommarmelodi".

– Vi vill att man ska känna sig välkommen när man kommer in – vare sig man är besökare, boende eller anställd. Det ska märkas att vi bryr oss, säger Lotta Backelin, 39, som är verksamhetschef på äldreboendet Kyrkbyn i Stockholm. 

92-åriga Harriet Meckbach Rönnlöf fick chansen att hoppa upp på islandshästen Hasse.

Längst med en vägg hänger foton från aktiviteter som har anordnats på äldreboendet: Mexikansk afton, påsklunch, bakmys, ett besök på Abbas museum – och en resa till Gotland. 

– Tidigare har många av de äldre levt isolerat och ensamt. Här blir det en helt annan sak. Vi vill jobba för att våra boende ska ha en meningsfull vardag – de blir gladare, mår bättre och lär känna varandra, berättar Lotta. 

Äldreboendet Kyrkbyn

Kyrkbyn ligger i Sköndal i södra Stockholm, och är ett av fem äldreboenden i området. I närheten ligger även förskolor och ett hem för ensamkommande flyktingbarn. Området är öppet för allmänheten och alla får besöka äldreboendet. Boendet har plats för 39 personer. 

2015 påbörjades ett projekt där man ville öka de äldres inflytande över vilka aktiviteter som anordnades på boendet. 

Lotta berättar att de har sett ett fantastiskt engagemang från de äldre, sedan de anställde en aktivitetscoach i maj förra året. 

– Det har blivit ett otroligt uppsving. När man ser hur glada de boende är orkar man verkligen göra det där lilla extra. De flesta av aktiviteterna kostar ju inte så mycket, säger hon. 

"Här vill man leva"

Ute på altanen sitter de boende och fikar. Utsikten vetter över en stor äng som sträcker sig ner till sjön Drevviken. Två dagar tidigare hade de grillat och fiskat nere på bryggan vid vattnet. 

– Här är det så vackert och fint. Det här är det bästa som har kunnat hända mig på många, många år, berättar 92-åriga Harriet Meckbach Rönnlöf som har bott på Kyrkbyn sedan några veckor tillbaka. 

Ute på altanen är vädret behagligt. Foto: Julia Atiyeh

Förra veckan fick boendet besök av islandshästen Hasse, och Harriet, som ofta red i sin ungdom, fick chansen att hoppa upp på hästryggen. 

– Jag fick hålla fast så gott det gick. Jag tycker om hästar, och min mamma var likadan. När jag bodde i Göteborg som ung gick vartenda öre till ridlektioner, berättar hon. 

 

LÄS MER: Här är äldreboendena där de gamla får komma ut 

 

Harriet tar ett bett av sin vattenmelonskiva. På tallriken framför henne ligger några jordgubbar, och i en porslinskopp med guldkant är kaffet upphällt. En anställd på boendet erbjuder Harriet ett fat med chokladkakor – dekorerade med grädde, blåbär och hallon. 

Här vill man verkligen leva hela livet.

– Det är en service utan dess like. De är så underbara allesammans, säger hon och fortsätter:

– Här vill man verkligen leva hela livet. 

"Känner mig inte ensam"

Vid bordet bredvid sitter 97-åriga Eleonora Nordqvist – en av de äldsta på boendet. Sin rosa blus har hon matchat med ett läppstift i samma färg. 

– Hon är som en rysk storfurstinna, säger 94-åriga Bengt Nilsson från sin plats snett mittemot. 

Eleonora bara skrattar. 

– De är roliga här, säger hon. 

94-åriga Bengt Nilsson berättar att han oftast vinner när det är dags för bowling.Foto: Julia Atiyeh

Eleonora flyttade hit för ett och ett halvt år sedan. Efter att hennes bästa vän bytte boende till Kyrkbyn, följde hon efter. 

– Men sedan dog hon. Så blir det när man blir gammal. Jag har inga barn, och min man är död. Men jag känner mig aldrig ensam, berättar hon. 

Varje fredag anordnar boendet bowling i matsalen, och Eleonora och Bengt berättar att de vanligtvis går ut som segrare. 

– Vi brukar alltid vinna, säger Bengt med ett belåtet leende.  

 

LÄS MER: Anna Bäsén: Släpp ut de äldre – det är sommar! 

 

De är både nöjda med hur vardagen ser ut på boendet. 

– Jag trivs jättebra här. Det anordnas så mycket och tempot känns aldrig långsamt, säger Eleonora. 

– Ja, det är väldigt bra, inflikar Bengt.

– Vi har ju Monica som anordnar aktiviteter. Hon är enastående. 

"Älskar att vara med dem"

Monica Lyander, 42, är boendets aktivitetscoach. 

– När jag började här hälsade inte de äldre på varandra, de bara stirrade rakt fram. Så är det inte alls längre. Alla har blivit mycket mer öppna, det är en glädje på ett helt annat sätt, säger hon och tillägger: 

– Jag vill att det ska vara som en familj. 

Monica Lyander berättar att Eleonora Nordqvist brukar kalla henne för "ett adopterat barnbarn".Foto: Julia Atiyeh

Monica berättar att de anordnar allt från spakvällar till dansfester. En gång hade de en egen Nobelmiddag, och i augusti är en utflykt till Kolmården inplanerad. 

När jag började här hälsade inte de äldre på varandra, de bara stirrade rakt fram. Så är det inte alls längre.

– Vi gör vad de än vill hitta på. Det är ju egentligen inte aktiviteter som kostar så mycket, säger hon.

– Jag älskar att jobba här, jag älskar att vara med dem. Om man ger mycket kärlek, får man mycket kärlek tillbaka. 

***

Ute på verandan har solen gått i moln. Endast en liten skara sitter kvar och pratar kring bordet – resten har gått in till sina rum. 

– Men nu ska vi också gå och vila innan middagen serveras, säger Eleonora Nordqvist och tar av sina solglasögon. 

Bengt Nilsson gör detsamma. 

– Ja, vi får ju inte överanstränga oss!

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag