Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Harriet, 84, lindrar sin artros med att dansa

Harriet Tilling, 84, har haft artros i händer och fötter i över 30 år.
Foto: MIKAEL ANDERSSON / DIREKTPRESS
Harriet Tilling håller danskurser för pensionärer i västra Stockholm. Aktiviteten lindrar hennes artros.
Foto: MIKAEL ANDERSSON / DIREKTPRESS
"Jag känner mig kanske lite stel när jag kommer till danslokalen, men när jag hållit på och dansat ett tag känner jag mig mycket bättre." säger Harriet Tilling.
Foto: MIKAEL ANDERSSON / DIREKTPRESS
Ortopedläkare Johan Armfelt anser att det är en stor framgång att de kanadensiska forskarna kan ha hittat ett bromsmedel mot artros.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Harriet Tilling, 84, lindrar smärtan från sin artros genom att dansa.

Nu kan forskare i Kanada ha hittat ett bromsmedel mot folksjukdomen – där en injektion av ett nytt blockeringsmedel kan stoppa försämringen av lederna.

– Om man lyckas är det här revolutionerande, en jätteframgång, säger ortopedläkare Johan Armfelt.

Det var när fingrarna började krokna så mycket att hon inte längre fick på sig ringarna som Harriet Tilling i västra Stockholm insåg att något inte var som det skulle. Och en läkarundersökning bekräftade misstanken.

– De konstaterade att jag hade artros i fingrarna och fötterna, säger Harriet Tilling.

I dag har hon levt med sjukdomen i över 30 år. Hon haltar lätt och går med käpp, men i övrigt har artrosen inte hindrat henne i livet. De senaste två åren har Harriet Tilling till och med hållit egna danskurser för pensionärer.

– Jag känner mig kanske lite stel när jag kommer till danslokalen, men när jag hållit på och dansat ett tag känner jag mig mycket bättre. En av mina elever har också ont av artros och han upplever också att han blir väldigt bra av att röra på sig, säger Harriet Tilling.

Forskare kan ha hittat bromsmedel

Omkring 800 000 svenskar lider av den kroniska sjukdomen artros och varje år opereras omkring 30 000 personer för sina ledbesvär.

I nuläget finns ingen behandling som helt kan stoppa sjukdomsutvecklingen, men forskare vid kanadensiska University Health Network i Toronto presenterade nyligen en studie som visar att de kan ha hittat ett bromsmedel rapporterar Science Daily och Medical News Today.

Forskarna har identifierat den särskilda molekyl - microRNA-181a-5p - som orsakar artros. De har därefter lyckats ta fram ett ämne som blockerar den molekylen – och på så vis stoppat den fortsatta utvecklingen av ledsjukdomen.

– Blockeraren som vi har testat ändrar sjukdomsbilden. Den har förmågan att förhindra ytterligare förstörelse av lederna, säger forskningsledare Mohit Kapoor till Medical News Today.


Målet att ta fram injektion för patienter

Han fortsätter:

– Det här är viktigt för patienterna eftersom det i nuläget inte finns några läkemedel eller behandlingar att tillgå som stoppar artros. Nuvarande behandlingar botar symptomen, som smärta, men klarar inte av att stoppa sjukdomen.

Målet nu är att fortsätta med kliniska studier och ta fram rätt dos av bromsmedlet för att så småningom kunna utveckla en injektion som går att spruta rakt in i lederna.

– Om vi klarar av att utveckla en säker och effektiv injektion för patienterna kan den här upptäckten bli helt avgörande, säger forskaren Raja Rampersaud, som också arbetat med studien, till Medical News Today.

Armfelt: En otrolig framgång

Johan Armfelt arbetar som ortopedkirurg vid Vasaparkens läkarmottagning i Stockholm och har stor erfarenhet av att behandla patienter som lider av artros. Han har stora förhoppningar på den kanadensiska studien och tror att den kan leda fram till ett botemedel.

– Jag tror på det här, sen vet man inte om det tar två, fem eller åtta år innan det går att använda medlet på patienter. Kan man slippa operera med de här bromspreparaten så är det en otrolig framgång, säger han.

Harriet Tilling tar ingen medicin för sin artros, utöver någon enstaka värktablett när smärtan blir för stor. I stället för läkarhjälp har hon hittills hållit artrosen i schack med att dansa regelbundet en gång i veckan.

– Det är väldigt bra att röra på sig, man kan inte lägga av så jag linkar på med min käpp. Blir man trött i foten får man väl vila lite, säger hon.


Så kan du lindra smärtan

Rör på dig

Fysisk aktivitet är det bästa sättet att minska smärtan. Även om det gör ont att röra på sig till en början stärks muskulaturen och smärtan minskar på sikt. Konditionsträning och styrketräning har lika god effekt – välj det som passar dig så är chansen större att du håller i din träning.

Sjukgymnastik

Det kan kännas obehagligt att börja träna en led som knakar och gör ont. Du kan själv boka tid hos en sjukgymnast för att komma i gång med träningen. 

24-timmarsregeln 

En bra måttstock för din träning är 24-timmarsregeln. Om eventuell smärta och svullnad inte gått tillbaka 24 timmar efter träning bör du anpassa träningen. Fråga din fysioterapeut om råd. Men ge inte upp! 

Ha tålamod 

Det kan ta mellan fem och sex veckor innan du märker resultat av träningen. För en bestående smärlindring måste du fortsätta träna även när du upplever förbättring. 

Artrosskola 

Många vårdgivare i landet erbjuder artrosskola där man får lära sig om sjukdomen och kan få ett egenvårdsprogram. Fråga din fysioterapeut om möjligheten till artrosskola där du bor. 

Smärtlindring 

Smärtan vid artros är inte farlig och du bör träna trots att du har ont. Blir smärtan för obehaglig kan du äta paracetamol för att lindra. 

Akupunktur 

Olika typer av gångstöd eller akupunktur kan också vara aktuellt för att lindra smärtan. Du kan alltid fråga din fysioterapeut om du behöver hjälp. 

Viktnedgång 

Är du överviktig bör du överväga att försöka gå ner i vikt. Övervikt ger extra belastning på lederna och kan försämra symptomen vid artros. 

Operation 

10 procent av de som drabbas av artros behöver byta ut leden mot en led av metall eller plast. 

Källor: Staffan Ekefjärd, fysioterapeut, Vårdguiden 1177 och Reumatikerförbundet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.