Harold Camping. Foto: AP
Harold Camping. Foto: AP

Harold Campings första ord efter "domedagen"

Publicerad
Uppdaterad
Harold Camping har gått under jorden efter att hans domedagsprofetia visade sig vara fullständigt ogrundad. Inga medier har lyckats hitta honom förrän nu.
- Ge mig en dag, inga intervjuer i dag... Jag måste leva med detta, jag måste förstå det, sade han till International Business Times reporter som hittade honom i hemmet i Alameda.
Harold Camping var säker på sin sak: jorden går under den 21 maj klockan 18 i alla tidzoner. Detta hade Camping kommit fram till genom matematiska formler och bibelstudier. Han basunerade ut sitt budskap via den kristna radiostationen Family Radio och tusentals anhängare sålde allt de ägde och hade för att vara med att sprida budskapet. En av dem var Robert Fitzpatrick från Staten Island som använde sitt livs besparingar på att tillverka och hänga upp affischer över hela New York som förkunnade domedagen.

Vill inte prata

Men som vi alla vet klarade sig jorden även denna gång. Camping, som tidigare villigt framträtt i medierna, var helt plötsligt spårlöst försvunnen och radiostationen igenbommad.
Men på måndagen fann International Business Times reporter Camping i hans hem i Alameda i USA. Domedagsprofeten var dock inte så intresserad av att prata med medierna.
- Ge mig en dag, inga intervjuer i dag... Jag måste leva med detta, jag måste förstå det, sade han innan han stängde dörren till sitt hus.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag