Expressens jury: Ingvar Hedlund, Iréne Sjöbeck, Jonas Wahlström(med dvärgtaxen Ebba-Lisa), Nikolaj Meyer och Åsa Hansson.
Expressens jury: Ingvar Hedlund, Iréne Sjöbeck, Jonas Wahlström(med dvärgtaxen Ebba-Lisa), Nikolaj Meyer och Åsa Hansson.

Härmed döper vi dig till MARGOT

Publicerad
Uppdaterad
Persson, vi har fixat det.
Din katt på Harpsund heter:
MARGOT.
Det beslöt Expressens kattjury under ledning av Jonas Wahlström tidigt i morse.
Expressen berättade i går den känslosamma historien om en rödgul katt som blivit Göran Perssons bästa kompis på lantresidenset Harpsund där statsministern vilar ut efter sin höftledsoperation. Problemet är att Persson är så ambivalent i själva namnfrågan. Ibland kallar han katten Maud (efter centerledaren Maud Olofsson). Ibland för Christina (efter SVT:s vd Christina Jutterström). Detta är ju, som alla kattvänner vet, inte bra för en katts själsfrid och identitetsupplevelse.

Hundratals mejl

Så i går bad vi Expressens läsare mejla in förslag till namn. För kattens bästa och för att rädda Persson ur den pinsamma situationen. Det första mejlet kom redan 08.44 från Camilla Korpu som föreslog "(S)katten". Sedan kom många hundra mejl med totalt ett par tusen kattnamn. Frampå kvällskvisten tillsatte vi snabbt en kattdöparjury under ledning av Skansenakvariets chef Jonas Wahlström, vilken medförde dvärgtaxen Ebba-Lisa, åtta år, samt Nikolaj Meyer, dansk expert på katter.

Expertjury

Expressen ställde upp med katterapeuterna Iréne Sjöbeck och Åsa Hansson samt undertecknad i egenskap av juryns sekreterare. Vi slet, våndades, svettades, dissekerade, refuserade, analyserade. I gryningen hittade Jonas ett mejl i lådans botten, stelnade till. Ebba-Lisa började vifta ystert på svansen. Vi kände att vi var framme nu. Jonas harklade sig, läste mejlet högt med myndig predikoröst: "Katten ska så klart heta MARGOT. Pelle i Gävle." Några sekunders tystnad. Sedan jubel i juryn. Beslutet var enhälligt: Klart Perssons katt heter Margot! Fotnot: "Margot" syftar på EU-kommissionären Margot Wallström till vilken Persson har ett anträngt förhållande sedan flera år. Helst vill han bli av med henne för gott. Men Margot är alldeles för populär.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag