Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hårdare regler kring arbetskraftsinvandring

"Vi vill inte att människor ska få dåliga villkor när de kommer till Sverige eller att arbetsgivare utnyttjar arbetskraft", säger migrationsminister Tobias Billström Foto: Sven Lindwall

Regeringen och Miljöpartiet är överens om att skärpa reglerna för att hejda missbruk av reglerna för invandring av arbetskraft från länder utanför EU. Arbetsgivare ska kunna straffas om de ljuger om löner och anställningsvillkor.

- Vi vill inte att människor ska få dåliga villkor när de kommer till Sverige eller att arbetsgivare utnyttjar arbetskraft, säger migrationsminister Tobias Billström och talar om kraftfulla åtgärder.

Omkring 20 000 personer per år från länder utanför EU har fått tillstånd att arbeta i Sverige sedan reglerna infördes strax före jul 2008. Migrationsverket har hävdat att det förekommer ett omfattande missbruk av reglerna, där arbetsgivare utnyttjar arbetskraft under usla villkor. Polisen har hävdat att reglerna utnyttjats av människosmugglare.

- Det här kommer att stärka arbetskraftsinvandrarnas rättigheter och det blir svårare för oseriösa eller kriminella arbetsgivare att utnyttja människor, säger Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson för MP om förslagen.

- Samtidigt bevarar vi öppenheten i systemet och värnar att människor kan komma hit och ha samma villkor som alla andra.

Syftet är inte, framhåller Ferm, att minska antalet som kommer för att arbeta från länder utanför EU.

I förslagen finns att Migrationsverket ska göra efterkontroller för att se att det som arbetsgivare angav om anställningsvillkor följs. Och verket ska informera den enskilde om vilka rättigheter han eller hon har, vilka krav som ställs på anställningsvillkor och vilken rätt till att få ut innestående lön som finns. Tiden för att hitta ett nytt jobb, utan att behöva lämna Sverige, förlängs från tre till fyra månader för den som säger upp sig eller blir uppsagd.

- Jag hade gärna sett att den perioden hade blivit lite längre, säger Maria Ferm.