Foto: Sven Lindwall
 Foto: Sven Lindwall

Hårdare krav på lärare i ny skollag

Publicerad
Uppdaterad
Fast anställda lärare ska vara behöriga.
Det framgick när utbildningsminister Jan Björklund (FP) på tisdagen presenterade lagrådsremissen om ny skollag.
- Ingen av oss vill bli opererade av en obehörig läkare. Våra elever ska inte undervisas av obehöriga lärare, sade Björklund på en presskonferens i regeringskansliet.
Om det råder brist kan en obehörig anställas i ett år.
Den nya lagen ersätter 1985 års skollag, som enligt ministern "utarbetades på 1970-talet i '1968 års anda', utan tydligt kunskapsfokus".

Från förskola till vuxenutbildning

I den gamla skollagen fanns många kryphål vad beträffar behörighet. Därför är var tionde fast anställd lärare i dag obehörig, sade Björklund.
Den nya skollagen täcker utbildning från förskola till vuxenutbildning. Den innebär också att reglering samlas på ett ställe, och gäller för såväl allmänna som enskilda skolor.
Skollagen har "moderniserats genom att förenklas och förtydligas samt bättre anpassas till ett målstyrt skolväsende och till den ansvarsfördelning som råder mellan stat och kommun", enligt regeringen.

Saknas ett avsnitt

I det förslag som nu går till lagrådet saknas avsnitt om en eventuell lärarlegitimation. Utbildningsministern har heller inte för dagen ett färdigt förslag om den nya lärarutbildningen. De frågorna har skjutits upp och kommer i ett förslag i februari enligt Björklund.
Lärarlegitimation är ett av alliansens vallöften, men på frågan om det blir ett förslag i vår svarade Björklund:
- Vi återkommer i den frågan.

Oroande inslag

Stora delar av regeringens förslag till ny skollag får godkänt, men det finns också oroande inslag, säger socialdemokraternas skolpolitiske talesperson Marie Granlund.
Till de delar som får godkänt av S hör förslaget om att återinföra lektorer inom alla delar av skolväsendet. Däremot vänder man sig emot förslaget att införa betygsliknande skriftliga omdömen redan i förskoleklassen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag