Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brandmännens ilska mot Donald Trump

Donald Trump hävdar bränderna beror på att delstaten missköter skogarna och hotade att strypa stödet till brandbekämpning i Kalifornien.Foto: SHAWN THEW / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Branden rasar i Malibu i Kalifornien.Foto: CLTN / STELLA PICTURES BACKGRID US
Brandmän bekämpar elden.Foto: GENE BLEVINS / POLARIS POLARIS IMAGES
Brandmän i Malibu.Foto: GENE BLEVINS / POLARIS POLARIS IMAGES
Bränderna har skördat 25 liv och tvingat över 300 000 människor att fly från sina hem. Foto: LUIS SINCO / LOS ANGELES TIMES / POLARIS POLARIS IMAGES
En brandman bekämpar branden i Malibu.Foto: MIKE NELSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Förstörd byggnad i Malibu.Foto: MIKE NELSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

Bränderna i Kalifornien har skördat 25 liv och tvingat över 300 000 människor att fly från sina hem.

Då lägger president Donald Trump skulden på delstaten och dess skötsel av skogarna – och möts av ilskna protester från såväl brandmän som guvernören.

De två enorma skogsbränderna som bröt ut i torsdags har tvingat över 300 000 att fly från sina hem och skördat flera människoliv, skriver CNN. 

Den ena av bränderna, kallad Camp Fire, täcker en yta på 40 000 hektar och beskrivs som den värsta i delstatens historia. Camp Fire har krävt 23 dödsoffer medan två omkommit i samband med en skogsbrand i Los Angeles-området.

I spåren av Camp Fire-branden har minst 9 människor hittats döda i och omkring staden Paradise i norra Kalifornien där mer än 6 700 hem och affärslokaler har brunnit ner, rapporterar Reuters.

Camp Fire-branden från ovan.Foto: NASA/Joshua Stevens with Landsat data from the U.S. Geological Survey

Flera personer hittade döda i sina hem

Natten till söndag svensk tid steg dödssiffran ytterligare. 

Ytterligare 14 kroppar hittades varav tio ska ha varit i Paradise. Polisen uppger för CNN att sju av de tio hittades i sina respektive hem och tre hittades utomhus. Ytterligare två personer hittades i sina bilar. 

Skogsbränderna har skördat minst 25 liv och enligt LA Times saknas fortfarande omkring 100 personer. Därmed är branden Camp Fire den näst dödligaste i Kaliforniens historia. I fjol dog 22 människor i branden Tubbs Fire och 1993 dog 29 människor i branden Griffith Park.

Ilska efter Trumps utspel om bränderna

President Donald Trump kommenterar skogsbränderna på Twitter. Han hävdar att bränderna beror på att delstaten missköter skogarna och hotade att strypa stödet till brandbekämpning i Kalifornien, rapporterar Washington Post.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1061168803218948096

 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1061554334276747264

 

Vid brandmännens organisation i Kalifornien protesterar man mot Trumps beskyllningar.

"Presidentens attack mot Kalifornien och hotet att hålla inne hjälp till offren för bränderna är ogrundad, dåligt tajmad och nedsättande för de som lider och för de som befinner sig i frontlinjen", säger Brian Rice, ordförande i California Professional Firefighters i ett uttalande, enligt Washington Post.

En talesperson för Kaliforniens guvernör, demokraten Jerry Brown, hävdar i ett svar på presidentens anklagelse om illa skötta skogar i delstaten, att det brunnit mer i de skogar som sköts av de federala myndigheterna, än i de som Kalifornien har ansvar över.

Även brandkåren i Pasadena i norra delen av Los Angeles är kritisk mot presidentens utspel. Man uppmanar Trump att resa till södra Kalifornien för att hjälpa offren.

https://twitter.com/PFA809/status/1061307981638193152

"Herr president, med all respekt, du har fel. Bränderna i södra Kalifornien har inget med skogsvården att göra", skriver brandmännen i Pasadena i ett Twitterinlägg.

Senare twittrade Trump igen, och då i en försonligare ton. Våra tankar går ut till de som bekämpar bränderna, de evakuerade och dödsoffrens familjer, skriver Trump bland annat.

Kändistäta Malibu drabbat av Woolsey Fire

80 mil söderut i Kalifornien härjar the Woolsey Fire, som stundtals har rört sig med en hastighet av 80 kilometer i timmen på grund av de hårda vindarna.

Branden hotar tusentals hem i närheten av Los Angeles, bland annat i kändistäta Malibu. Två kroppar har hittats i Malibu, men det är enligt den lokala polisen för tidigt att slå fast om de dött av eld eller någon annan orsak.

 

En hjort vid ett totalförstört hus i staden Paradise i Kalifornien. Mer än 6 700 byggnader, både hem och butikslokaler, har brunnit ned i staden.Foto: NOAH BERGER / AP TT NYHETSBYRÅN
Inte mycket återstår av staden Paradise efter bränderna.Foto: NOAH BERGER / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: NOAH BERGER / AP TT NYHETSBYRÅN
Ruiner efter en byggnad i Malibu.Foto: MIKE NELSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

CNN:s reporter Scott McLean rapporterar direkt från Malibu i Expressen TV att mer än 100 fastigheter redan har brunnit ner:

– Det är verkligen inget kvar av den här fastigheten, säger han och pekar mot en helt förödd tomt där det fram till helt nyligen stod ett hem.

Samtidigt är grannhuset orört av branden.

– Det är inte så mycket lågorna som är problemet, utan den flygande glöden som sätter eld på allt brännbart, säger Scott McLean.

Vinden har nu mojnat i området, rapporterar Scott McLean.

– På tisdag väntas de hårda vindarna komma tillbaka, vilket kommer att göra förhållandena mycket svåra.

Svenska Diana: ”Vi känner av brandröken”

Svenska Diana Ljungaeus har bott i Los Angeles i drygt 20 år och varit med om flera allvarliga skogsbränder i området. Folk blir härdade säger hon, samtidigt som de flesta känner någon drabbad som tvingats evakuera de senaste dagarna.

– Vi hade tur den här gången och bor öster om branden. Så länge det blåser åt rätt håll klarar vi oss. Men vi ser och känner av brandröken hela tiden, den känns över hela LA, säger Diana Ljungaeus.

Hon berättar att folk ställer upp och hjälper varandra.

– Folk är hjälpsamma även mot sådana de inte känner. En kille flyttade sina 40 hästar upp hit. När nöden slår till öppnar man sina hem för andra.

 

Hollywoodfrun Anna Anka tvingades lämna sitt hem och ta sig till Long Beach.Foto: OLLE SPORRONG

Anna Anka flydde lågorna

En av de drabbade är Hollywoodfrun Anna Anka, 47, som tvingats lämna sitt hem tillsammans med 20 år yngre pojkvännen David Johansson.

Paret har lyckats ta sig till Long Beach, på säkert avstånd från bränderna.

"Vi mår bra men är otroligt stressade av om vi kommer att förlora huset.. dom har ingen kontroll på branden pga av vindarna... mitt hus är omringat av bränderna. Är otroligt tacksam för alla brandmän och polis som jobbar dygnet runt att kämpa branden. Hoppas verkligen att inte fler liv och hus blir nerbrända. Otroligt ledsen, det är fruktansvärt." skriver Anna Anka i ett mejl om händelsen.

Även världskändisar som Lady Gaga och Kim Kardashian har tvingats lämna sina hem. I Malibu i västra delen av Los Angeles där många filmstjärnor och artister bor, har bränderna gått hårt åt bebyggelsen.

Lady Gaga hyllar alla hårt kämpande brandmän i Kalifornien i ett inlägg på Twitter:

"Jag är så tacksam, jag älskar er och Gud välsigne er alla brandmän och räddningspersonal som fortsätter kämpa mot denna brand. Nu riskerar era liv för oss, jag beundrar ert mod. Ni är hjältar".

https://twitter.com/ladygaga/status/1061410457519411200

Skådespelaren Will Smith och hans familj valde att evakuera, skriver han i sociala medier. Orlando Bloom, stjärna i bland annat "Sagan om ringen", la upp bilder på Instagram  som visar hur lågorna rycker närmare hans hem i Malibu.

https://www.instagram.com/p/Bp-nXXUg-ww/

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.