Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska IS-terroristers familjer har flytt från läger

Expressens mellanösternkorrespondent Kassem Hamadé om utvecklingen.
Bilden visar hur kvinnor och barn flyr från lägret.
Foto: Syrian Observatory for human rights
Turkiet hävdar att man intagit staden Ras al-Ayn nära gränsen mellan Syrien och Turkiet. Expressens utsände är på plats vid gränsen.
Foto: AP / TT
Turkiskstödda syriska rebeller tar hand om en skadad kamrat i Tall Abyad.
Foto: AREF TAMMAWI / AP/ TT

I samband med striderna i norra Syrien har hundratals personer rymt från läger för fängslade IS-familjer – de flesta rymmarna kommer från Europa och bland dem finns svenska medborgare, enligt lokala myndigheter.  

Terrorexperten Magnus Ranstorp säger att IS-anhöriga kommer flaggas direkt i passkontroller om de lyckas ta sig in i Europa.

En större oro är de 12 000 IS-terrorister som kurdiska SDF håller fångna i sju fängelser lyckas ta sig ut. 

Den turkiska offensiven i Syrien gick på söndagen in på sin femte dag.

Turkiet avancerar, och enligt nyhetsbyrån Reuters närmar sig styrkorna lägret Ayn Issa – som tidigare inhyste hundratals medlemmar från IS-terroristers familjer.

Nu ska alla ha flytt.

TURKIETS OFFENSIV I SYRIEN

• Turkiet har gått in i norra Syrien för att skapa en buffertzon. Man vill trycka tillbaka kurdiska styrkor från gränsen – och skapa ett skyddsområde dit syriska flyktingar från Turkiet kan återvända. 

• Den 6 oktober meddelade USA:s president Donald Trump att han drar tillbaka de amerikanska trupperna från norra Syrien. Turkiet såg beskedet som grönt ljus att gå in i Syrien, även om USA har sagt att de varken stöttar eller avser delta i Turkiets offensiv.

• Turkiets armé backas upp av syriska väpnade oppositionen, och de möter motstånd av kurdiska styrkorna (SDF), som försöker förhindra Turkiet för att ta sig in över gränsen

• Enligt FN har 100 000 personer tvingats fly från sina hem i nordöstra Syrien på grund av offensiven. Flera civila har dödats

Hundratals IS-familjer har rymt

– Lägret Ayn Issa attackerades av turkiska stridsflyg klockan 08.00 på morgonen. På grund av attackerna lämnade Syriens demokratiska styrkor (SDF) sina ställningar och det orsakade kaos i lägret. De som bor i lägret attackerade våra kontor och slog sönder fönster och dörrar, säger Sheikhmous Ahmed, chef för flykting- och migrationsdepartementet i kurdstyrda nordöstra Syrien, till Expressen.

Han berättar vidare:

– Flera IS-familjer flydde från lägret. De flesta som har rymt kommer från Europa, inklusive Sverige och Norge.

– De utländska IS-familjerna i lägret är 785 inklusive vuxna och barn. Det råder totalt kaos i lägret nu. 

Det finns tre läger där IS-anhöriga, nästan uteslutande kvinnor och deras barn, sitter frihetsberövade. Al-Hawl är det största, med 70 000 intagna, det ligger dock inte inom den säkerhetskorridor som Turkiet säger sig vilja etablera på den syriska sidan om gränsen. Lägret Roj som har 1700 fångar och Ayn Issa, som hade 12 000 fångar innan rymningen, ligger i den så kallade säkerhetskorridoren. 

IS-anhöriga på rymmen får en tuff tillvaro

För de svenska IS-anhöriga som rymt väntar en hård tillvaro. 

– De kommer försöka fly söderut och kanske inte kunna komma över gränsen. De har inga resurser, inga pengar eller väldigt lite pengar. Det behöver du för att kunna bli smugglad till Turkiet och ta dig till svenska konsulatet eller ambassaden för att få resedokument, säger Magnus Ranstorp, terrorforskare och docent vid Försvarshögskolan. 

Om de väl lyckas ta sig till ett svenskt konsulat eller en ambassad så uppkommer fler hinder. 

– Problemet för dem är ofta att de fött barn där nere som de inte har någon dokumentation för, de saknar pass och ID. Det innebär att de kanske inte är villiga att lämna barnen där nere och inte får några resedokument för att kunna ta sig tillbaka till Sverige. 

Om de mot förmodan kommer över dessa hinder så kommer de inte få ett varmt mottagande. 

– Ambassaden eller konsulatet kommer flagga i systemet att de är på väg hem, vi har full bevakning. Om de mot förmodan skulle ta sig till Turkiet och sedan vidare till Europa med sina pass så har Europol och EU delat alla namnen på de här personerna så det kommer pinga till direkt när de står i passkontrollerna. Antingen kan de bli arresterade eller till och med åtalade om de reser till ett annat land. Åker de direkt till Sverige eller Norden så väntar nog Säkerhetspolisen på dem för att ta ett snack. Det kan även ha inletts förundersökningar mot dem, säger Magnus Ranstorp. 

Det stora hotet: De 12 000 IS-männen

Ett större hot är om säkerheten på de sju fängelser, där SDF håller 12 000 IS-män fångna, skulle brista. 

4 000 av dessa kommer inte från Syrien eller Irak. 

Ett dussin IS-män som är svenska medborgare beräknas sitta i dessa. 

– Männen har inget bagage på samma sätt som kvinnorna, de är väldigt övertygade och har haft det hårt i fängelset. Det beror på vem de länkar upp med om de blir fria. 

En av scenariorna är att de ansluter till de syriska rebellgrupper som tillsammans med Turkiet krigar mot kurdiska SDF. 

– Turkiet bedriver söndra och härska-strategin. De som gagnar dem i kampen mot kurderna går segrande ur det här. 

Även om hotet mot Europa från fritagna eller förrymda IS-terrorister inte är direkt så kan de utgöra en inspirationskälla för jihadister i Sverige och andra länder. 

– I Vissa europeiska länder har vi ganska många terrorister som nu släpps från fängelsestraff. Flera hundra i Frankrike till exempel det närmaste året. Det skapar en dynamik i de här miljöerna. Så man ska nog vara lite orolig, inte bara för de som varit där nere utan också hur de kan påverka lokala miljöer i Europa, säger Magnus Ranstorp. 

Magda Gad: ”Människor är livrädda”

En av Expressens utsända reportrar, Magda Gad, är på plats i nordöstra Syrien. Hon säger att regionen är försatt i ”en enorm katastrof”.

– Man vet inte vad de här IS-fångarna har i åtanke, om de ska försöka ta sig till Europa eller omgruppera i de IS-celler som finns i Syrien och Irak, säger Magda Gad i Expressen TV.

– Det här ger IS ett stort tillfälle att komma tillbaka till regionen.

De människor hon har pratat med vittnar om ”en fruktansvärd situation”.

– Människor är livrädda och beskriver det här som den värsta tiden de någonsin haft i nordöstra Syrien. Och då får man räkna med att det här är området där man har stridit mot IS i flera år. Det är en otroligt oberäknelig och okontrollerbar situation där man inte vet vad som ska hända från en timme till en annan, där olika väpnade grupper tar kontroll i olika områden, säger Magda Gad.

Turkiska offensiven fortsätter – Expressens Magda Gad är på plats i Syrien.

Turkiets fokus: Två gränsstäder

Även Expressens reporter Kassem Hamadé är på plats, på den turkiska sidan av gränsen. Han berättar att de turkiska styrkorna och deras allierade i huvudsak fokuserat på att inta två syriska städer:

Ras al-Ayn och Tall Abyad.

De ligger längs gränsen med cirka 12 mils mellanrum och är båda strategiskt viktiga för Turkiet.

Under lördagen koncentrerade de turkiska styrkorna sina attacker mot Ras al-Ayn. Och sent på kvällen hävdade de att de hade intagit stadens centrum. 

Uppgifterna förnekades dock av de kurdiskledda styrkorna, som enligt Reuters säger att en motoffensiv pågår.

– Turkiet vill kontrollera de här två städerna eftersom de är viktiga för att kunna upprätta den buffertzon man vill ha, säger Kassem Hamadé i Expressen TV.

Turkiet vill skapa ”säker zon”

Syftet med Turkiets offensiv är att trycka tillbaka kurdiska styrkor från gränsområdet och att skapa en ”säker zon” som miljontals syriska flyktingar kan återvända till.

Men de turkiska styrkorna har mött hårt motstånd från kurderna.

– Hittills har Ras al-Ayn inte intagits. Turkiska trupper och syriska oppositionella väpnade grupper har tagit sig intill men kontrollerar inte hela staden, säger Kassem Hamadé.

Däremot har Turkiet intagit ett 20-tal byar längs gränsen. Och enligt Expressens Magda Gad blir det svårt för de kurdiska styrkorna att stå upp mot Turkiet – en av världens största militärmakter.

– Kurderna har bara Kalasjnikovs och lättare artilleri, ingenstans att gömma sig i den flacka terrängen och inget flygvapen. De blir attackerade både från marken och luften och från olika håll, säger hon.

Se Kassem Hamadés rapport från syriska gränsen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.