Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hårda reaktioner mot Uppdrag granskning

Ametist Azordegan gick till hårt angrepp på Janne Josefsson på Twitter efter onsdagens "Uppdrag granskning". "Kan inte Janne Josefsson bara komma ut som nazist/SVP en gång för alla?" skriver hon bland annat.
Foto: Sigge Klemetz
"Jag är inte nazist. Jag är inte med i Svenskarnas parti. Jag är journalist", säger Janne Josefsson till Expressen.se.
Foto: Jan Wiriden
Några av Ametist Azoredegans kommentarer på Twitter.

Gårdagens Uppdrag granskning som handlade om vänsterextremt våld har mött starka reaktioner ända sedan det sändes i går kväll.

En av hårdaste kritikerna var SR-profilen Ametist Azordegan, som liknade Uppdrag gransknings Janne Josefsson för nazist.

Nu har SVT ringt SR med anledning av ordvalet.

– Jag framförde mitt och redaktionens starka avståndstagande. Jag uppfattar att radion tar det på största allvar, säger Ylva M Andersson, SVT-chef i Göteborg.

Och under hela dagen har det fortsatt att storma kring programmet.

Det var under onsdagskvällen som SVT:s Uppdrag granskning sände ett avsnitt som döpts till "Det goda våldet", och som handlar om våld inom vänsterextremistiska grupper, och framför allt Revolutionära Fronten. 

Programmet har mött kritik sedan det sändes, skriver Dagens Media. En av de kraftigare reaktionerna stod SR-profilen och musikjournalisten Ametist Azordegan för, när hon på Twitter kallade Uppdrag gransknings programledare Janne Josefsson för nazist.

"Kan inte Janne Josefsson bara komma ut som nazist/SVP en gång för alla?", skrev hon i ett inlägg på Twitter.

"Jag blev lite för upprörd"

När Expressen.se sökt henne för kommentarer har hon inte velat svara, men i ett inlägg på sin Facebooksida skriver Ametist Azordegan att hon ironiserade över Janne Josefsson.

"Jag vill vara tydlig. Jag IRONISERADE över Janne Josefsson för jag tycker han gjorde ett dåligt journalistiskt jobb (nej, jag har inte tagit politiskt parti. Däremot parti mot en journalistkollegas arbete). Och när jag kastade sandlåde-sand på en annan journalist gjorde jag det i affekt. "Kan han inte bara komma ut som nazist..." är såklart sånt man slänger ut sig hemma när man raljerar. Jag blev lite för upprörd tror jag", skriver hon.

SVT tog kontakt med SR

Janne Josefsson själv sa till Expressen.se i går kväll att han inte tänkte agera på grund av orden som riktats mot honom. Men i dag har ändå SVT:s chef i Göteborg, Ylva M Andersson, varit i kontakt med SR om Azordegans ordval.

– Jag framförde mitt och redaktionens starka avståndstagande. Jag uppfattar att radion tar det på största allvar, säger Ylva M Andersson.

Har du tagit något liknande samtal förut?

– Jag har aldrig behövt göra det, men jag tyckte att det fanns starka skäl. Det är ju påhoppet som Ametist gör mot Janne.

Att han kallas nazist?

– Ja, det är den enda anledningen till att jag kände mig föranledd att ta kontakt.

"Grovt och slarvigt

SR kallar i ett uttalande Ametist Azordegans ordval för grovt och slarvigt.

"Vi tycker att hon uttalat sig grovt och slarvigt, och att det är oacceptabelt att uttrycka sig så. Vi skulle inte vilja att Sveriges Radios medarbetare blev påhoppade på det sättet. Detta har vi idag framfört till produktionsbolaget där hon arbetar och vi har för avsikt att framföra detta direkt till Ametist Azordegan".

Däremot får det inga konsekvenser för hennes framtid på SR, skriver företaget.

Efter sina inlägg i går på Twitter i går har Ametist Azordegan utsatts för flera dödshot, skriver hon i sin text på Facebook. 

"Efter sina tweets har Ametist utsatts för mordhot och alla hot riktade mot journalister eller andra som utnyttjar sin yttrandefrihet är helt oacceptabla", skriver SR.

Programmet sågas av debattörer

Ametist Azordegan har ändå varit långt ifrån ensam i sin kritik. 

"Kvällens Uppdrag granskning om det vänsterextrema våldet skvallrar om ett underliggande problem inom svensk journalistik. SVT har konsekvent misslyckats med att skildra nazismens framväxt genom förmildrande formuleringar och ett ständigt behov av att ställa högerextremism i relation till våldsyttringar på den yttersta vänsterkanten", skriver Daniel Mathisen på Dagens Arena i en krönika som publicerades innan sändningen.

Även Dagens Nyheters Malin Ullgren, kulturredaktör, skrev en text om programmet innan sändning, där hon kritiserade programmets upplägg.

"Dubbelupplägget förespeglar en jämvikt. Men också en isolering: som om dessa grupper enbart var två stridande gäng som inte berör oss andra", skriver hon i krönikan.

– Uppdrag granskning är ett flaggskepp, och därför ställer jag extra höga krav. De har gjort fantastiska saker och ibland är de fortfarande fantastiskt bra, men jag tycker inte att de här två avsnitten med nazister och vänsterextremister hör till deras höjdpunkter. Och dessutom är Janne Josefsson en av Sveriges mest inflytelserika journalister och därför har det betydelse vad han och Uppdrag granskning gör, säger hon till Expressen.se.

"Bekräftar behovet"

– Jag tycker att reaktionerna bekräftar behovet av programmet. Vår ambition har varit att granska det politiska våldet och de här antidemokratiska rörelserna som använder våld, säger Uppdrag gransknings ansvarige utgivare Nils Hanson.

Enligt honom finns det tecken på att våld från vänsterextrema grupper tonas ned, och att det därför finns ett incitament för hans redaktion att lyfta fram båda sidor.

– Alla tar givetvis avstånd från rasisternas våld, men det finns tendenser att tona ner den andra sidans våld. Men vi tycker att det finns anledning att lyfta fram båda sidor eftersom de är jämförbara och tar till våld som drabbar oskyldiga, säger Nils Hanson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.