I dag kom coronakommissionens första delrapport. Den utvärderar hur Sveriges strategi för att skydda de äldre på äldreboenden under pandemin fungerat.
Kommissionen är hård i sin kritik och pekar bland annat på de ”sedan länge välkända strukturella bristerna” inom äldreomsorgen, och att detta orsakade ett problem när viruset slog till.
Ansvaret på sittande och tidigare regeringar
Ansvaret för de sedan tidigare välkända problemen, läggs på både sittande och tidigare regeringar, som haft kunskap om läget, berättar kommissionens ordförande Mats Melin på en presskonferens under tisdagen. Han lägger till att ansvaret också delas av myndigheter, kommuner och privata rådgivare.
Samtidigt är han tydlig med att den sittande regeringen borde ha agerat:
– Regeringen borde ha vidtagit sådana åtgärder att äldreomsorgen då hade stått bättre rustad inför pandemin.
Oppositionen är inte sena med att stämma in i kritiken. Under tisdagseftermiddagen twittrar KD-ledaren Ebba Busch bland annat:
”Tydliga slutsatser och kritik från Coronakommissionen idag. Regeringen kan inte undfly ansvar. Givet den kritik vi hört från en statlig kommission idag måste frågan ställas till statsministern: Anser Löfven att han har de bästa personerna i ledningen av det här arbetet?”
Oppositionens hårda ord
SD-ledaren Jimmie Åkesson skriver också på twitter:
”Den delrapport som släpptes i dag är ett underkännande. Det är ett kvitto på hur illa statsminister Stefan Löfven och hans regering agerat i ett pressat läge. Men främst av allt är det en tragisk berättelse om hur människor i Sverige år 2020 dog i onödan.”
Han fortsätter:
”Det yttersta ansvaret bär givetvis statsminister Stefan Löfven.”
Nooshi Dadgostar, partiledare för Vänsterpartiet, är också kritisk:
– Var fjärde person är timanställd, väldigt stor andel har inte fått den utbildning som de har rätt till i äldreomsorgen. Och jag skulle säga att det här är väl det närmaste skandal man kan komma: hur illa rustat äldreomsorgen har varit och nu krävs det verkligen att alla politiker tänker om.
Hon fortsätter:
– Man behöver ju ställa politiker till svars för att äldreomsorgen är så underfinansierad. Varför har regeringen under den här mandatperioden prioriterat att sänka värnskatten istället för att satsa på äldreomsorgen?
Anders W Jonsson (C), sjukvårdspolitisk talesperson, säger till DN att kommissionens rapport är ”sorglig och bekymmersam läsning” och att regeringens insatser var sena och otillräckliga, precis som kommissonen själva konstaterar.
– Framför allt att man inte har pekat med hela handen och tagit ledarskapet. Det är en riktigt stor brist och ytterst ett misslyckande för regeringen, säger Jonsson till tidningen.
”Inte tagit det ansvar man borde”
Moderatledaren Ulf Kristersson håller med om att flera regeringar bär ansvaret för de strukturella problemen, som enligt honom funnits sedan 1990-talet.
– De borde många regeringar ha gjort något åt för länge sen. Men det fritar ju inte regeringen från alla de beslut man har kunnat fatta i den här pandemin, givet att vi hade den dåliga strukturen, säger han till TT.
Kristersson tycker att regeringen varit för långsam att fatta beslut som hade kunnat begränsa smittspridningen.
– Regeringen har inte tagit det ansvar som man borde ha tagit, säger han till TT.
Löfven: Inte läst rapporten
Statsminister Stefan Löfven säger under eftermiddagen till TT att han inte läst rapporten eller talat med kommissonen än, och därför vill han vänta med att dra allt för bestämda slutsatser av den.
Samtidigt konstaterar han:
– Det vore märkligt om vi efter en pandemi, efter detta, inte skulle dra slutsatser om att saker och ting behöver göras annorlunda.
TT säger till statsministern:
Rapporten säger att regeringen och tidigare regeringar har brustit och att regeringen borde ha tagit initiativ för att rusta omsorgen för en kris.
– Jag hör citatet, den här regeringen och tidigare regeringar måste ta ansvar för att det generellt sett är så att äldreomsorgen inte har varit tillräckligt rustad, svarar Löfven.
TT igen: Det är allvarlig kritik, med tanke på hur många som har dött på äldreboenden. Får det här några politiska konsekvenser för de ansvariga?
– Som sagt, vi har inte ens läst rapporten, jag kan inte stå här nu och dra de mest långtgående slutsatser.
Till DN säger statsministern att han välkomnar en diskussion om äldreomsorgen:
– Jag utgår från och välkomnar att kommissionen kommer att peka på vad som behöver göras bättre. Som socialdemokratisk statsminister välkomnar jag en diskussion om äldreomsorgen.
Socialminister Lena Hallengren (S) var också hon med under tisdagens presskonferens med coronakommissionen.
Förbereder en ny lag
Även hon konstaterar att Sveriges strategi med att skydda de äldre har misslyckats, samtidigt meddelar hon att regeringen förbereder en ny äldreomsorgslag.
– Regelverket för äldreomsorgen är för svagt och kvaliteten i omsorgen är för ojämn. En mer robust äldreomsorg kräver en robust lagstiftning, säger Hallengren.
Regeringen tänker också tillsätta en utredning om den medicinska kompetensen i äldreomsorgen. Socialministern tror att detta kan åtgärda en del av de brister som kommissionen pekar på.
Expressen har sökt Stefan Löfven för vidare kommentarer, men han avböjer.