Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hårda nyheter i trivselprogram om kungahuset

Foto: Leif R Jansson / Scanpix
De hårda nyheterna letar sig in i SVT:s årliga trivselprogram "Året med kungahuset". En stor del av programmet, som sänds den 29 december, ägnas åt den påstådda skandalbilden av kungen och nazistanklagelserna mot drottning Silvias far Walther Sommerlath.
– Det har varit ett väldigt jobbigt år. Det gör väldigt ont när ens föräldrar blir omskrivna på ett så bryskt sätt som faktiskt har skett, säger kronprinsessan Victoria till SVT.
Via nyhetsklipp från bland annat "Rapport" och "Aktuellt" och TT:s uppmärksammade intervju med kungen refererar SVT i programmet till turerna kring den så kallade "kungabilden" - som av ett par experter i efterhand har bedömts vara manipulerad. På samma sätt skildras TV 4-dokumentären "Sanningen om Sommerlath", som granskade Walther Sommerlaths nazistiska kopplingar. I SVT-intervjun med drottning Silvia betecknar hon dokumentären som ett "karaktärsmord" på pappan.

Turbulent år

För Mikael Hvinlund, projektledare på SVT, var det naturligt att "Året med kungahuset" skulle spegla turbulensen kring det svenska kungahuset 2011. Han poängterar att programmets uppgift inte är att vara granskande, men att det samtidigt ska spegla den verklighet som kungahuset existerar i.
– Uppdraget har varit ganska solklart: att spegla året med kungafamiljen. Och en stor del av året har ju handlat om det här, trots allt. Det fanns ingen anledning för oss att väja för det, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!