Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hårda kritiken: ”Vi är inte ett vitmaktparti”

Tidigare i februari friades Trump i riksrätten.
Republikanen Liz Cheney.
Foto: Michael Brochstein/SOPA Images/Shutters / TT NYHETSBYRÅN
Tidigare presidenten Donald Trump.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Republikanen Liz Cheney adderar lager till sin kritik mot tidigare president Donald Trump och den politik han stod för – och drar paralleller till 40-talet.

Nu slår Trumps politiska rådgivare tillbaka:

– Om hon lade hälften så mycket tid på att kritisera demokraterna i stället så hade vi varit i majoritet nu, säger Jason Miller till USA today. 

Sprickan mellan tidigare president Donald Trump och republikanen Liz Cheney, tredjenamn i partiet, fortsätter växa efter stormningen av Kapitolium. När Cheney röstade för att ställa Trump inför riksrätt var det många inom partiet som ville ta ifrån Cheney hennes ledarposition. Men krafterna fick inte gehör.

Och medan republikaner som riktat kritik mot presidenten tonat ner sitt tonläge har Cheney i stället skruvat upp det.

– Det är mycket viktigt att vi motstår frestelsen att vända bort blicken, sa Cheney på tisdagen enligt New York Times. 

– Vi måste visa att vi inte är ett vitmaktparti.

Trumps politik påminner om de som försökte blidka Hitler

Det är inte bara händelserna vid Kapitolium som Cheney vänder sig emot. Hon riktade också skarp kritik mot Trump-administrationen och dess ”Amerika first”-politik.

– Det är precis lika farligt nu som det var under 40-talet när ”America first”-rörelsen försökte blidka Hitler genom att inte hjälpa Storbritannien i deras kamp mot nazisterna, sa Cheney.

Cheney menar vidare att händelserna vid Kapitolium utgör ett vägskäl för det republikanska partiets framtid.

– Vi kommer att styra vårt parti och vår nation in i framtiden. Vi måste rätta till de oförlåtliga fel som begicks 6 januari, säger hon.

Trump slår tillbaka

Donald Trumps politiska rådgivare, Jason Miller, slår tillbaka mot Cheneys ord.

– Om hon la hälften så mycket tid på att kritisera demokraterna som hon gör på att kritisera republikanerna så hade vi varit i majoritet nu, säger Miller till USA today. 

Under riksrättsprocessen, där Trump friades, har hans advokater förnekat att han uppviglat till stormningen och sagt att Trump tar starkt avstånd från de som uppviglat.

Se också:

CNN rapporterar att Trump anklagas för att ha konspirerat med de högerextrema grupperna Proud Boys och Oath Keepers.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.