Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hårda kritiken mot politiker: ”Man har sjabblat bort det”

Margot Wallström kritiserar Bildt i Reportrar utan gränsers rapport.
Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea sedan 2001.
Erik Halkjaer, ordförande i den svenska sektionen av Reportrar utan gränser.
Foto: Melker Dahlstrand
Carl Bildt, M.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Margot Wallström, S.
Foto: SVEN LINDWALL

Nio utrikesministrar har misslyckats med att få Dawit Isaak fri sedan han fängslades i Eritrea 2001.

En ny rapport kartlägger deras olika resultatlösa metoder, hur ett par S-ministrar skyller på Carl Bildt, M – och hur UD genom en diplomatisk fadäs missade en jättechans.

– Det är dags för tuffare tag mot Eritrea, säger Erik Halkjaer, ordförande i Reportrar utan gränser.

Den svensk-eritreanske journalisten och författaren Dawit Isaak greps i Eritreas huvudstad Asmara i september 2001. Sedan dess har han suttit i fängelse i en av världens hårdaste diktaturer utan rättegång och dom, anklagad för ”brott mot landets säkerhet”.

Nu har organisationen Reportrar utan gränser i rapporten ”Samvetsfånge sedan 2001” kartlagt vad Sverige gjort för sin fängslade medborgare under de mer än 19 år som gått. Och finner att samtliga nio utrikesministrar under denna tid har misslyckats. 

”Sjabblade från början”

– Man sjabblade från början, kunde ha varit tuffare mot Eritrea. Sedan har man fått kämpa för att ta igen de förlorade åren, säger Erik Halkjaer, ordförande i den svenska sektionen av Reportrar utan gränser (RSF). 

Han påpekar att Sverige inte har pressat Eritrea via EU när landet fått miljarder i bistånd. UD har också två gånger bett Riksåklagaren att inte inleda undersökning för brott mot mänskligheten riktad mot Eritreas president Isaias Afewerki.

Svenska UD har nästan från första början kritiserats från olika håll – människorättsorganisationer, politiker, Dawit Isaaks familj – för att man har gått för försiktigt fram mot regimen i Eritrea. Eller ibland tvärtom, för att man pressat för hårt.

Tyst diplomati

Enligt rapporten präglas UD:s första reaktion av ”ointresse” för Isaaks öde. Och hans familj blir i början dåligt eller nonchalant bemött, heter det.

Carl Bildt (M), utrikesminister 2006–2014, tillämpar som sina S-företrädare först tyst diplomati och sätter inte press när EU 2009 förhandlar fram ett nytt stort biståndspaket till Eritrea.

– Vi hade ett behov av en relation med Eritrea som gav möjlighet att arbeta med ärendet. Därför höll vi biståndet utanför detta, säger Bildt i rapporten.

Öppen konfrontation

Mot slutet av Bildts ministertid blir det öppen konfrontation med Eritrea och 2014 utvisas en eritreansk diplomat från Sverige. Margot Wallström (S), utrikesminister 2014–2019, kritiserar Bildt i RSF:s rapport. 

– Vi tog över i ett läge där relationerna med Eritrea var bottenfrusna, där det inte fanns någon kontakt alls. Det kunde inte ha varit sämre, säger hon.

Också hennes partivän, Carin Jämtin (S), biståndsminister 2003–2006 och utrikesminister en kort period 2006, kritiserar Bildt.

Beklagar partipolitik

– De var märkbart irriterade på Carl Bildt, de tyckte han hade en kolonialistisk attityd. Antingen ville han köpa loss Dawit med bistånd och uttalade det, rakt ut. Eller så skällde han ut dem, säger hon i rapporten.

Erik Halkjaer, ordförande i RSF Sverige, beklagar att ett par ministrar för in partipolitik i Dawit Isaak-ärendet.

– Oavsett vilka metoder de använt har det inte hänt något. Jag reagerar mot att ett par utrikesministrar gör partipolitik av det här. Det är väldigt synd, det här är en fråga som kräver enighet över partilinjerna, säger Erik Halkjaer.

– Det bör ligga i allas intresse att samarbeta för att få honom fri. Det finns just nu två intressanta vägar. Dels en riksdagsmotion om en parlamentarisk utredning om vad regeringen gjort för Dawit Isaak, dels en resolution i Europaparlamentet om tuffare tag mot Eritrea, säger han.

Missad chans

Av rapporten framgår att Sverige 2005 missade en jättechans att få Dawit Isaak fri. Då släpptes han och kunde ringa hem till familjen i Göteborg. Men fängslades på nytt några dagar senare – sedan Sveriges dåvarande Eritrea-ambassadör i intervjuer talat om sina insatser för frigivningen.

Flera ministrar och diplomater är i rapporten eniga om att ambassadörens yviga uttalanden bidrog till att regimen fängslade Isaak igen.

– Det var väl det att man inte kunde vara tyst. Att det blev för stor uppmärksamhet innan han hann sätta sig i säkerhet. Det är fruktansvärt det som hände, säger Margot Wallström.

Fånge i 19 år

Den svensk-eritreanske journaliste och författaren Dawit Isaak fyller 56 år på tisdagen. Han har fru och tre barn i Sverige.

Han greps i Eritrea den 23 september 2001. Enligt regimen är han fängslad för brott mot landets säkerhet. Men han greps tillsammans med en rad andra aktivister och journalister som krävde demokratiska reformer i Eritrea.

.Amnesty International ser honom som en samvetsfånge. Han har fått flera internationella frihetspriser. Expressen och andra svenska medier verkar sedan länge för att han släppas.

Eritreanska myndigheter har flera gånger sagt att Dawit Isaak lever.

Eritrea är enligt internationella människorättsgrupper en av de värsta diktaturerna i världen vad gäller mänskliga rättigheter och friheter.

Se också:

Fängslad utan rättegång och dom sedan 2001.
Esayas Isaak: ”De ska ifrågasätta vart Dawit Isaak är”.
Journalisten har suttit fängslad i Eritrea sedan 2001.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.