Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hårda kritiken mot Lind: ”Okunskap”

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) vill öppna upp kultur, nöjes- och idrottsverksamheter så snabbt som möjligt på ett smittsäkert sätt.
Sveriges kulturminister får hård kritik från flera håll.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND FREDERIK WENNERLUND
Angelika Bengtsson, SD, ledamot i kulturutskottet.
Foto: PRESSBILD
Riksdagsledamoten Roland Utbult (KD).
Foto: BEATRICE LUNDBORG/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN

Kultursverige rasar mot regeringens hantering av coronapandemins konsekvenser för branschen.

Oppositionen efterlyser tydligare regler och författaren Jonas Gardell kräver kulturminister Amanda Linds avgång.

”Att kritiken mot henne nu tilltar är en naturlig konsekvens av statsrådets bristfälliga ledarskap”, skriver SD:s Angelika Bengtsson i en kommentar till Expressen.

Det här har hänt

I slutet av mars beslutade regeringen om ett förbud mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer. Förordningen har inneburit ett hårt slag mot underhållningsbranschen.

Redan i juli gick 173 artister och kulturarbetare ut och krävde att regeringen tydliggjorde reglerna för folksamlingar, något SVT Kulturnyheterna var först med att uppmärksamma.

I brevet frågar artisterna varför exempelvis Eriksdalsbadet i Stockholm får ta emot 650 personer när evenemang bara får ta emot 50.

Regeringens hantering av konsekvenserna har bland annat kritiserats av författaren och artisten Jonas Gardell.

M-politikern Richard Herrey gav på måndagen uttryck för skarp kritik mot kulturminister Amanda Lind.

”Blir lite svårt att diskutera med sån okunskap och oseriös utgångspunkt”, skriver han bland annat.

https://twitter.com/RichardHerrey/status/1290197638671785987

”Läs detta om du ibland eller ofta vill se teater, dans, komik, dramatik”, skriver skådespelaren Johan Rheborg och delar Jonas Gardells text.

Instämmer helt!”, skriver musikern Niklas Strömstedt på Twitter.

”Håller verkligen med Jonas Gardell i kritiken mot kulturpolitiken - en bransch stapplar mot döden och coronareglerna är konstiga”, skriver Göran Greider, chefredaktör för socialdemokratiska Dala-Demokraten. 

Oppositionen efterlyser tydligare regler

Moderaternas kulturpolitiska talesperson Lotta Finstorp anser att nuvarande regelverk innebär stor osäkerhet för arrangörerna inom kultursektorn.

– Det viktigaste är att det finns ett fokus på att förhindra smittspridningen, det är odiskutabelt. Däremot är det väldigt otydligt vad som gäller, säger hon.

Hade ni kunnat göra det här på ett annorlunda sätt om ni satt i regering?

– Det kanske inte går att göra någonting. Men det musikbranschen sagt i sitt upprop är att man vill ha en tydlig förklaring till varför det ser ut på det här sättet. Det är väl det minsta man kan begära, säger Lotta Finstorp (M).

Sverigedemokraten Angelika Bengtsson, ledamot i kulturutskottet, skriver i en kommentar till Expressen att Amanda Linds arbete under krisen har ”präglats av otydlighet och inkonsekventa åtgärder”.

”Tusentals riskerar att förlora sina jobb”

”Att kritiken mot henne nu tilltar är en naturlig konsekvens av statsrådets bristfälliga ledarskap”, skriver Angelika Bengtsson och fortsätter:

”Regeringens stödpaket som presenterades av Lind har misslyckats med att producera åtgärder som både är träffsäkra och effektiva. Därför riskerar nu tusentals människor i kultursektorn att förlora sina jobb samtidigt som åtgärdernas begränsning på smittspridningen är högst oklar.”

KD:s kulturpolitiske talesperson Roland Utbult menar att kritiken delvis är felriktad.

”Beslut om vilka som får ta in besökare eller tar in publik ligger hos inrikesminister Mikael Damberg”, skriver han i ett sms till Expressen

”Branschen blöder, och företag står vid ruinens brant. Ansvaret ligger fortfarande på Damberg att omgående se över restriktioner och regler för evenemangsnäringen.”

Expressen har varit i kontakt med Amanda Linds stab, som ännu inte har velat lämna en kommentar.

Sarah Dawn Finer var en av flera etablerade artister som sökt och beviljats krisstöd av Kulturrådet, vilket hon senare återkallade i början av juli.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.