Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hårda kritiken mot Biden – efter talet om Afghanistan

USA:s president Joe Biden får kritik både från de egna och från politiska motståndare
President Biden har fått kritik både från Republikanerna och från Demokraterna.
Foto: POOL/ABACA / STELLA PICTURES/POOL/ABACA
Talibanska styrkor samlas för att fira de amerikanska truppernas tillbakadragande.
Foto: STRINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Efter Joe Bidens tal om USA:s tillbakadragande ur Afghanistan har han fått motta kritik från flera håll – både från republikaner och från det egna partiet.

Enligt CNN är det hittills få kongressdemokrater som försvarat Biden och hanteringen av uttåget ur landet. 

”Jag är besviken och äcklad av President Biden,” twittrar Meghan McCain, dotter till den avlidne republikanske senatorn John McCain.

Det riktas skarp kritik mot president Joe Biden efter hans tal om Afghanistan igår, tisdag, något som Dagens Nyheter var först i Sverige att rapportera om. Både republikaner och demokrater kritiserar presidentens anförande.. 

En av de demokrater som ifrågasatt Biden är representanthusledamoten Dean Phillips som berättar för NPR att hans stab är generade över hur ”dåligt samordnad” evakueringen i Afghanistan har varit.

– Det har inte funnits mycket kommunikation. Det har inte varit mycket samarbete. Det är en källa till både förvirring och besvikelse, säger Philips till NPR.

”Ångest och oro”

Enligt CNN är det få kongressdemokrater som försvarat Biden och hanteringen av uttåget. 

– Jag, liksom många amerikaner, känner ångest och oro inför vad som kommer att hända och vad som hände, säger Debbie Dingell, demokrat och ledamot av USA:s representanthus från Michigan, till CNN.

Men starkast kritik kommer från oppositionen.

Presidenten under tisdagens tal.
Foto: POOL/ABACA / STELLA PICTURES/POOL/ABACA

”Joe Biden måste avgå”

Republikanska partiets ordförande Ronna McDaniel skriver i ett yttrande att ”Joe Biden är oförmögen att tjäna som överbefälhavare – USA och världen är mindre säkra på grund av honom. Joe Biden måste avgå”. 

Megan McCain, dotter till den bortgångne republikanske senatorn John McCain, skriver på sin Twitter att hon både är ”besviken” och ”äcklad” över att presidenten säger att tillbakadragandet inte hade kunnat genomföras på ett mer ordnat sätt. 

https://twitter.com/MeghanMcCain/status/1432816781677182980

Hon intervjuade talibanerna – har nu flytt Afghanistan

Beheshta Arghand i tårar – ber om ett bättre Afghanistan: ”Snälla låt kvinnor arbeta”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.