Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hårda kritiken: ”En av de största skandalerna”

Det har visat sig att regeringen bland annat gett Skolverket i uppdrag att förhandla ”innehåll, tidsram och kostnad” för OECD:s granskning av Pisaresultaten.
Kristina Axén Olin, utbildningspolitisk talesperson Moderaterna.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Benjamin Dousa, ordförande Muf.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Roger Haddad, skolpolitisk talesperson Liberalerna.
Foto: MAGNUS FRÖDERBERG / LIBERALERNA

Skolverket ska besluta om avgörande innehåll för OECD:s granskning av Pisaresultaten 2018, kunde Expressen avslöja i går

Flera politiker kräver en ny granskning.

– Det går ju fortfarande inte att utesluta att Skolverket och regeringen aktivt valt att skönmåla siffrorna, och är det så, då är det en av de största utbildningspolitiska skandalerna i modern tid i Sverige, säger Benjamin Dousa, ordförande för Muf.

Expressen berättade i somras om hur en stor mängd utrikesfödda elever plockats bort ur PISA-urvalet, och att de svenska resultaten för 2018 skulle ha varit betydligt sämre om reglerna hade följts.

Efter det begärde utbildningsminister Anna Ekström (S) att OECD skulle granska resultaten. Det har senare visat sig att regeringen bland annat gett Skolverket i uppdrag att förhandla ”innehåll, tidsram och kostnad” för granskningen.

Inga-Britt Ahlenius, tidigare chef för Riksrevisionsverket har kallat utredningen ”totalt värdelös.” Nu kommer flera politiska reaktioner.

– Om uppgifterna stämmer att Skolverket har en så aktiv roll i det här arbetet med själva eftergranskningen så är det ytterst graverande, säger Roger Haddad, skolpolitisk talesperson för Liberalerna.

Både L och M kräver en ny, oberoende granskning av resultaten.

– De trodde att de räckte med att ringa OECD och be dem om en ny genomgång. Men det är inte en tillfredsställande hantering. Det här är inte en oberoende granskning som vi efterfrågar, säger Roger Haddad.

M ifrågasätter om Skolverket ska vara ansvariga

Kristina Axén Olin, utbildningspolitisk talesperson hos Moderaterna, kallar det ”absurt” att Skolverket och OECD som redan varit inblandade tillsammans har hand om granskningen.

– Vi måste ifrågasätta om det ska vara Skolverket som ska vara ansvarigt för Pisa i fortsättningen, säger hon och fortsätter:

– Man måste också fundera på om vi ska diskvalificera hela Sveriges resultat, för det här är inte en trovärdig mätning längre, och det får konsekvenser för nästa gång Sverige är med, om vi inte får till ett ordentligt resultat.

På torsdag ska frågan lyftas i utbildningsutskottet. Moderaterna vill att exempelvis Riksrevisionen, en expertkommitté eller revisionsfirma granskar resultaten för 2018.

Benjamin Dousa, ordförande för Moderata ungdomsförbundet:

– Jag tycker att Expressen i artikeln visar tydligt på hur en granskning inte ska gå till, där man tillsammans nästan bestämmer hur granskningen ska gå till, och vilka siffror man ska titta på.

– Det formar ju mycket av skolpolitiken, kommunerna förhåller sig till det, och hela världen tittar ju på Pisaresultaten för att kunna jämföra sina egna skolsystem. Det är jätteviktigt att det blir korrekt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.