Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hårda kritiken – efter Wallströms varning

Foto: FREDRIK WENNERLUND
Foto: JOAKIM GOKSÖR/TT / TT NYHETSBYRÅN

Margot Wallström varnade på måndagen Nato för att lägga sig i svensk politik.

Ett uttalande som nu möts av kritik från Moderaterna.

– Det här är en vänstergir och en återgång till en fras- och plakatpolitik som inte har präglat socialdemokratin på flera årtionden, säger Hans Wallmark, M, försvarspolitisk talesperson.

Margot Wallström har det senaste dygnet uttalat sig om Nato i SVT Nyheter och skrivit en debattartikel om framgångar i säkerhetsrådet i Dagens Nyheter.

I SVT Nyheter varnade hon Nato för att lägga sig i svensk politik. Nato:s USA-ambassadör har tidigare förklarat att ett kärnvapenförbud lär skapa problem i Sveriges relation till Nato.

– Nato ska avstå från att säga saker som upplevs som press och hot mot Sverige, säger Margot Wallström.

Nu möts utrikesministerns uttalande av kritik från Moderaterna.

– Margot Wallström har infört en dimension som har fört Socialdemokraterna bort från den mer pragmatiska hållning som har präglat deras utrikes- och säkerhetspolitik tidigare år, säger Hans Wallmark, försvarspolitisk talesperson för Moderaterna.

Moderaternas reaktioner på Margot Wallströms uttalanden kommer från flera håll. Johan Forsell, bland annat migrationspolitisk talesperson för Moderaterna, skriver så här på Twitter:

https://twitter.com/JohanForssell/status/948100924454694913

 

"Finns skäl att vara misstänksam mot hennes intentioner"

En bred samsyn har historiskt präglat svensk utrikes- och säkerhetspolitik, men tonläget är nu högt i frågan om huruvida regeringen ska skriva under en FN-konvention om kärnvapenförbud.

En utredning som blir kvar först efter valet har tillsatts som ska utreda konsekvenserna av en ratificering.

Margot Wallström menar att utredningen syftar till att Sverige ska skriva under. Det gör Hans Wallmark skeptisk.

– Det finns skäl att vara misstänksam mot hennes intentioner med utredningen. Men görs den seriöst kommer den att peka på konflikten mellan svenska säkerhetsintressen och att ratificera det där avtalet, säger han.

Men apropå tonläge och pragmatism, ni är också rätt tuffa i era uttalanden?

– Ja, därför att när det gäller utrikes- och säkerhetspolitik så är det i grunden väldigt avgörande frågor för riket. Det är ett mörkare läge som vi befinner oss i och då handlar det att behandla det här med stort allvar och eftertänksamhet. Det tycker jag att vi kan efterlysa från Wallströms sida. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.