Hårda kritiken efter hatkrönika om Lööf

Foto: David Möller.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jon Åsberg, vd och a
Foto: OLLE SPORRONG

En krönika i Fokus där kulturjournalisten Anna Björklund skriver att hon ”hatar Annie Lööf” har fått hård kritik.

– Djupt ovärdigt, säger statsvetaren Ulf Bjereld.

Fokus chefredaktör Jon Åsberg försvarar publiceringen – och säger att det finns en ”tilltagande lättkränkthet” i debatten.

I texten skriver Anna Björklund att hatet främst beror på att Annie Lööfs enligt henne säger en sak och sedan gör något annat, men att känslan nu spillt över till C-politikerns uppsyn och ”alla hennes attribut”.

”Hennes karriär symboliserar uppluckringen av den tillit som är nödvändig för att vår typ av demokrati ska fungera bra”, skriver hon.

”Djupt ovärdigt”

Krönikan i nyhetsmagasinet Fokus har fått häftig kritik i sociala medier. Mårten Schultz, civilrättsprofessor vid Stockholms universitet, anser att Fokus fattat det ”kanske sämsta utgivarbeslutet i år”.

Ulf Bjereld, S-märkt statsvetare vid Göteborgs universitet, är också kritisk – både mot skribenten och Fokus.

– Här valde man att gå en person och inte dennes handlingar, och det tycker jag är ett djupt ovärdigt sätt att uttrycka sig. Det är särskilt allvarligt när vi lever i en tid med mycket näthat, säger han.

– Att Fokus gör ett aktivt redaktionellt beslut att publicera en text vars tes är att skribenten hatar en annan människa, det är att sänka sin publicistiska nivå på ett ovärdigt sätt.

”Tilltagande lättkränkthet”

Jon Åsberg, vd och chefredaktör för Fokus, försvarar publiceringen.

– Jag vill att Fokus ska vara en bred kyrka med högt till tak, där alla får säga precis vad de tycker och tänker, så länge det inte är åtalbart eller bryter mot de pressetiska reglerna.

– Anna Björklund ger inte uttryck för något hot eller uppmanar något att göra något mot Annie Lööf.

Han säger att redaktionen fått många mejl, och att omkring 60 procent av dem varit positiva och 40 negativa.

– Det kan man säga också, att det finns mycket hat och hot i sociala medier, men det finns parallellt en tilltagande lättkränkthet. Det vänder vi på Fokus oss emot. Hon hoppar heller inte på vem som helst, utan en partiledare och i allra högsta grad offentlig person.

”Litar inte på politiker”

Anna Björklund, som är känd från podden ”Della Q” och har publicerats i bland annat Expressen Kultur, Göteborgs-Posten och Fokus, skriver att hon fått ett tjugotal tackmejl för texten.

Jag tror att för mycket uppenbar oärlighet sabbar det demokratiska systemet. Det handlar ju inte bara om sakfrågor utan det bygger på ett personligt förtroende, man ska lita på de där människorna. Och det gör jag verkligen inte. Annie Lööf är ett väldigt tydligt exempel.”, skriver hon i ett mejl till Expressen och fortsätter:

Jag är alltså inte själv politiskt engagerad. De flesta som skriver om politik har ju redan ”valt sida”, de har valt en riktning att göra karriär inom, så en kritik mot Annie Lööf blir liksom en kritik mot allt det de byggt sin försörjning på. Jag tror det är därför de blir så sura. För egentligen vet de att jag har rätt. Partierna har varit oerhört dåliga på att hantera det nya politiska landskapet, sedan SD:s inträde i riksdagen.

Centerpartiet hälsar via sin presstjänst att de avböjer att kommentera.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.