Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hårda kampen om svensk vapenaffär

Emmanuel Macron har bjudit över Stefan Löfven för att diskutera vapenaffären. Foto: JULIEN DE ROSA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
USA:s försvarsminister James Mattis uppvaktade Peter Hultqvist i Washington i maj. Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP TT NYHETSBYRÅN
Vapenaffären kritiseras nu för att handla om politik framför prestanda och ekonomi. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
USA och Frankrike kämpar båda om den svenska missilaffären. Här möts den franska presidenten Emmanuel Macron och USA:s president Donald Trump under helgens G20-möte i Hamburg. Foto: DANIEL KOPATSCH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Sverige har uppvaktats av både USA och Frankrike gällande en luftvärnsupphandling på 10 miljarder kronor.

Nu har Frankrikes president med kort varsel bjudit in Stefan Löfven för att diskutera vapenaffären, skriver Dagens industri. 

Affären får skarp kritik för att handla om politik – i stället för prestanda och ekonomi, uppger källor till tidningen.

10 miljarder kronor står på spel. Beloppet har i det tysta orsakat en politisk kamp mellan Frankrike och USA, skriver Dagens industri. 

Målet är att med alla medel vinna missilaffären i Sverige.

– Det blir en märklig process när man inte kan hålla den ren. Det är för många kockar. Nu har det här förvandlats till en fråga – inte om teknik – utan om länderval. USA eller Europa, säger en källa med inblick i vapenaffären till Di.

Vapenjätte skrev brev till försvarsministern

Tidningen har tidigare i veckan rapporterat att den amerikanska vapenjätten Raytheons vd gjort bort sig genom att skriva ett personligt säljbrev till försvarsminister Peter Hultqvist som diareförts.

I Sverige hanteras inköp av krigsmateriel av Försvarets materielverk, FMV, på uppdrag av Försvarsmakten. FMV utvärderar och förhandlar sedan affären.

Peter Hultqvist besökte Washington i maj för att diskutera vapenaffären. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

När Sverige nu ska upphandla om ett nytt luftvärnssystem ska valet styras av prestanda och ekonomi, utan att ta hänsyn till försvars- eller säkerhetspolitik, skriver Di.

FMV har i det här fallet jämfört två alternativ: Amerikanska Raytheons Patriot-system och franska SAMP/T, där det franska alternativet vägt tyngst. Det amerikanska systemet bedöms vara både dyrare och äldre, och i bästa fall likvärdigt det franska.

"Det drogs i nödbromsen efter Washington"

Efter det har USA uppvaktat Sverige. I maj bjöds Peter Hultqvist till Washington för ett möte med den amerikanska försvarsministern James Mattis – och plötsligt tog landet ledningen i upphandlingen.

– Man var i princip klara med fransmännen, sedan drogs det i nödbromsen efter Washington. De som kör det här i FMV är väldigt upprörda, säger en av Di:s källor. 

Philip Simon, presschef på Försvarsmakten, säger till tidningen att försvaret lämnat sina synpunkter och underlag till FMV, utan att vilja kommentera saken närmare.

Nu har Frankrikes president Emmanuel Macron med kort varsel bjudit in Stefan Löfven på ett möte i slutet av juli. Enligt uppgifter till Di kommer Sveriges val av luftvärnssystem tas upp på mötet från fransk sida.

Tidningen menar också att upphandlingen riskerar att överklagas om regeringen trots allt väljer det amerikanska alternativet – med hänvisning till det brev som Raytheons vd skrev till försvarsministern redan i oktober.