Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hårda kampen om följarna – Busch Thor förbi Lööf

Nu är Ebba Busch Thor den största partiledaren på Instagram. Foto: IBL BILDBYRÅ
KD-ledaren lägger ofta ut bilder och klipp från både arbete och privatliv. Foto: Instagram

Inte nog med att KD har gått om C i den senaste opinionsmätningen från Demoskop.

Nu har Ebba Busch Thor gått om Annie Lööf i följare – och blivit den största partiledaren på Instagram.

– Hon är vass på Instagram och blandar jobb och personligt på ett bra sätt, säger partisekreteraren Peter Kullgren (KD).

Annie Lööf har länge varit störst bland partiledarna på Instagram. Centerpartiets ledare har tidigare haft överlägset flest följare och störst engagemang i sina inlägg.

Men nu har Kristdemokraternas Ebba Busch Thor gått om C-ledaren.

– Utvecklingen hänger ihop med ett mycket kraftigt ökat intresse för oss som också varit tydligt på andra sätt än Ebbas Insta. Exempelvis har vi fått långt över tusen nya medlemmar senaste veckan, säger Martin Kits, stabschef hos Ebba Busch Thor.

Nu har Ebba Busch Thor blivit den största partiledaren på Instagram. Foto: Instagram

I skrivande stund har Annie Lööf över 71 800 följare och Ebba Busch Thor över 72 200. Bara under det senaste halvåret har KD-ledaren vuxit med över 40 000 följare – en ökning på 165 procent.

Senast i december fick Busch Thors konto beröm av Henrik Torehammar, journalist på Sveriges Radio och programledare för podden ”Det politiska spelet”:

– Ebba är queen på Instagram. Hon är lite som en amerikansk kändis och använder sociala medier för att runda de traditionella medierna med sina budskap. Hon kanske inte vinner jättemycket röster på att vara härlig på Instagram men det stärker hennes varumärke, sa han då till Expressen.

Däremot är Centerpartiets officiella konto på Instagram större än Kristdemokraternas, där 4 100 följare skiljer dem åt.

Växte snabbt – på kort tid

I juli 2018 var skillnaderna stora mellan C- och KD-ledarna sett till antal följare. Annie Lööf hade då 15 000 fler följare än Ebba Busch Thor.

Men KD-ledaren har sedan dess kommit ifatt i hög takt. Särskilt tydligt blev det inför och i samband med valet – då Busch Thor nästan fördubblade sin följarskara från 33 000 till 58 000.

I slutet av september, efter valet, var det bara 10 000 följare mellan ledarna. Fyra månader senare, nu i januari, är Ebba Busch Thor störst.

Ebba Busch Thor närmade sig Annie Lööfs följarantal snabbt under det senaste halvåret. Foto: Crowdtangle

Ebba Busch Thor är också den partiledare som ökat mest i förtroende hos väljarna sedan riksdagsvalet. I senaste mätningen från Expressen/Demoskop var hon delad etta tillsammans med Stefan Löfven (S), med 40 procent – efter att ha legat på bara 17 procent en månad före valet.

Förutom bland KD-sympatisörerna är det främst bland M- och SD-väljare som Busch Thor har högt förtroende, konstaterade Demoskops opinionschef Peter Santesson och tillade:

– Samtidigt är hon är en klart polariserande partiledare som inte alls går hem bland rödgröna väljare.

Hänger med kända influencers

På Instagram visar Ebba Busch Thor ögonblick ur arbetet som partiledare, men följarna får också en inblick i hennes vardag som förälder.

Hon publicerar även inlägg och Insta-stories från events och nyligen från Elle-galan i Stockholm, där hon träffade populära influcencers och andra personer med stora följarskaror i sociala medier.

Ebba Busch Thor lägger ofta ut bilder när hon träffar kända personer. Foto: Instagram

Bland annat la hon ut bilder med medieprofilen Daniel Redgert och youtubern Margaux Dietz under galan.

– Beroende på vilket sammanhang hon är i har Ebba valt att rapportera därifrån. Det ger också en extra dimension till att följa henne i sociala medier, säger Peter Kullgren.

”Tagit oss till en ny nivå”

Även engagemangsmässigt syns stora skillnader mellan Annie Lööf och Ebba Busch Thor på Instagram – där KD-ledaren nu får tydligt fler kommentarer och gilla-delningar än C-ledaren.

– Det är naturligtvis bra. Både Annie och Ebba är ju otroligt stora på Instagram och har varit det under lång tid, men den senaste tiden har tagit oss till en ny nivå. Det är kul att många är intresserade av vårt parti och vår partiledare, säger partisekreteraren Peter Kullgren.

Här är det mest gillade inlägget från de senaste sex månaderna från Ebba Busch Thor:

https://www.instagram.com/p/BnwdnsCB2UJ/

Med över 22 000 gilla-markeringar dominerar Ebba Busch Thors inlägg om valdagen som publicerades den 15 september.

Här är Annie Lööfs mest gillade inlägg de senaste sex månaderna:

https://www.instagram.com/p/BsyIza3Abnq/

Annie Lööfs inlägg som fått flest gilla-markeringar är videoklippet som laddades upp i fredags – där hon ger Jimmie Åkesson (SD) svar på tal efter att han kommenterade hennes klädsel i riksdagen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!