Hårda FN-kritiken mot Sverige: Tillåter rasism

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
FN oroar sig för rapporterat rasistiskt våld och hatbrott mot judar, muslimer, romer och afrosvenskar i Sverige.
Foto: TINA MAGNERGÅRD-BJERS / TT NYHETSBYRÅN

Sverige ”tillåter organisationer som stöttar och sporrar rasistiskt hat”.

Det menar FN:s rasdiskrimineringskommitté, som nu riktar hård kritik mot Sverige och kräver omedelbara krafttag efter att ha tagit del av en rapport av fristående svenska FN-förbundet. SvD har tagit del av FN:s rasdiskrimineringskommittés slutsatser.

Rapporten har godkänts av Sverige, enligt tidningen.

FN oroar sig för rapporterat rasistiskt våld och hatbrott mot judar, muslimer, romer och afrosvenskar i Sverige, skriver SvD. Dessutom menar FN att man bekymras över ”rasistiska och extremistiska organisationer och deras offentliga manifestationer och demonstrationer”. Även mordbränder mot asylboenden och moskéer oroar.

FN riktar också kritik mot att terrorlagar ”proportionerligt inriktas på muslimer” samtidigt som Sverige inte utreder brotten som terror när de begås av till exempel nazistiska grupper. Dessutom menar FN att muslimska minoritetsgrupper inte får bostäder eller jobb utanför gruppernas områden och att det leder till segregation, rapporterar SvD.

Afrosvenskar utsätts för rasistiska skildringar i medierna, hets mot folkgrupp och hatbrott, samtidigt som de också är utsatta för segregation, menar FN. Dessutom skriver FN att romer trots en nationell strategi fortfarande utsätts för diskriminering.

Kräver åtgärder

Nu kräver FN att Sverige vidtar åtgärder för att få bukt med problemen, uppger SvD. Bland annat måste muslimer och afrosvenskar skyddas från hets mot folkgrupp och hatbrott. FN kräver också att tjänstemän och journalister som gör sig skyldiga till hatbrott och rasistisk porträttering utreds och åtalas.

FN rekommenderar regeringen att vidta åtgärder för att identifiera hatbrott och se till att skyldiga utreds, åtalas och döms. FN tycker också att regeringen bör gå ut offentligt och ta avstånd från hets mot folkgrupp och främlingsfientliga uttalanden från tjänstemän och politiker.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.