Hårda blåsten slår ut elen för många hushåll

Publicerad

Det är på lördagsmorgonen stora störningar i elnätet i Gävleborgs län.

Anledningen är den kraftiga vinden som bland annat fällt flera träd och hundratals hushåll är drabbade.

– Trots att omfattande insatser pågår kan nya fel inträffa så länge blåsten håller i sig, skriver elnätsföretaget Ellevios presstjänst i ett meddelande.

Ungefär 700 hushåll i Gävleborgs län saknar el på lördagsmorgonen. Den kraftiga vinden i länet har fällt träd och grenar som fallit över elledningarna och skadat dem. Elnätsföretaget Ellevio skriver i ett meddelande att de arbetar intensivt med att åtgärda problemen men att det inte beräknas vara åtgärdat innan 15.00 på lördagseftermiddagen.

– Trots att omfattande insatser pågår kan nya fel inträffa så länge blåsten håller i sig. Det finns också säkerhetsbegränsningar för våra reparatörer, så länge det blåsiga vädret fortsätter, skriver företagets presstjänst.

Avtar i eftermiddag

Enligt SMHI:s hemsida kommer vinden att avta under eftermiddagen och kvällen. Men är man drabbad av strömavbrotten råder Ellevio sina kunder att vidta åtgärder för att förhindra större problem.

– Stäng av elementen. Elnätet klarar inte av att starta allt samtidigt när strömmen återkommer - också värmepump och elpanna tar mycket ström i starten, skriver de i meddelandet.

De tillägger också att man ska försöka öppna och stänga kylskåpet och frysen så lite som möjligt för att behålla kylan samt stänga av disk- och tvättmaskin och vattenkran.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag