Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hårda arbetet med att identifiera offren

Massiva protester efter Irans erkännande: "Avgå".
Chefsåklagare Mohammed Shahriari leder identifieringsarbetet efter flygkatastrofen i Iran.Foto: Kassem Hamadé
176 personer dog i flygkatastrofen i Iran.Foto: ABEDIN TAHERKENAREH / EPA / TT NYHETSBYRÅN

TEHERAN. Flygplanskraschen var så våldsam att kropparna spreds över ett stort område. 

På bårhuset Kehrezak i Teheran arbetar läkare dygnet runt för att identifiera de 176 omkomna. 

Fler än 130 familjer har nu lämnat in DNA. 

– Vi väntar på svenskarnas DNA, säger chefsåklagare Mohammed Shahriari som leder identifieringsarbetet till Expressen. 

En stor bild på den mördade generalen Qasem Soleimani hänger över porten till bårhuset Kehrezak i Teheran. I samma höjd med bilden hänger en målning av ett flygplan med vita fåglar som flyger ut ur dess uppspruckna tak. 

Det ska föreställa det kraschade ukrainska planet. Inne på bårhuset arbetar läkare dygnet runt för att identifiera de 176 omkomna. 

– Våra läkare tog DNA-prov från alla kroppsdelar och kroppsrester. Hittills har vi tagit cirka 1 000 prover. Nu gör vi DNA-matchning för att veta vilka delar som tillhör vem, säger Mohammed Shahriari, chefsåklagare i Teheran som leder arbetet med identifieringen. 

Han sitter inne på sitt solbelysta kontor och Shahriari berättar att de har varit involverade vid andra större olyckor tidigare, och att det inte är första gången han deltar i arbetet för att identifiera döda. Identifieringen har varit svår, kraschen var mycket våldsam. 

– Räddningstjänsten, röda halvmånen och polisen anlände till olycksplatsen ganska snart efter olyckan och började jobba. Varje enhet tog hand om sina uppgifter. Vår uppgift från Rättsmedicinalverket var att samla ihop kroppsdelarna och resterna. Kraschen var mycket våldsam, säger Shahriari.

Se Kassem Hamadés rapportering från bårhuset.

Klara inom tio dagar

Än vet man inte säkert om alla kroppar har hittats. 

– Vi räknar med att bli klara med identifieringen inom tio dagar. Så fort vi är klara med identifieringen får anhöriga hämta sina döda, säger Shahriari. 

Han säger att anhöriga till minst 130 döda har varit i kontakt med bårhuset och lämnat in DNA och DNA-profiler. Men det svåra arbetet är att identifiera de döda utländska offren. 

– De kommer från Sverige, Kanada, Ukraina och Afghanistan. Ingen från andra länder har lämnat in DNA-prov, hittills. Det är den största utmaningen. Vi har varken fått in DNA-profiler eller DNA-prov för att identifiera de fyra omkomna svenskarna. Deras anhöriga har inte hört av sig än, säger Shariari. 

17 personer är hemmahörande i Sverige. Varken svenska ambassaden eller anhöriga har varit i kontakt med teamet som leder identifieringen, enligt Shariari. 

– Till skillnad från ukrainska ambassaden har svenska ambassaden i Teheran inte varit i kontakt med oss. Det är ett svårt och krävande arbete men vi jobbar dygnet runt, säger Shahriari. 

Stort område

Området där kraschen skedde är stort. Polis och andra team från olika myndigheter har sökt genom hela området två gånger. När Expressen besökte olycksplatsen på Laleh-parken på lördagen fanns det små kroppsrester kvar bland buskarna. 

– När det gäller svenskarna kommer vi att lämna ut kropparna så fort vi identifierat dem. Nu är det viktigt att anhöriga tar kontakt med oss för att hjälpa till med identifieringen. Varje person som identifieras kommer att lämna ut till anhöriga, säger Shahriari. 

Direkt efter att planet kraschade tvivlade flera länder, inklusive USA och Kanada, på Irans påstående om att kraschen orsakades av motorfel. Nu, tre dagar efter kraschen, har Iran erkänt att det var deras militär som sköt ned planet av misstag, enligt Iran. De lovar att ställa de ansvariga inför militärdomstol. Men, flera länder inklusive Sverige kräver att Iran ska ta sitt fulla ansvar. 

Under tre dagars tid var hela Iran i chock. Inga sorgsamlingar eller protester. Men så fort Iran erkände att det var dess luftvärn som sköt ned planet anordnades protestmöten i centrala Teheran och även i andra iranska städer. Demonstranterna som för det mesta är universitetsstudenter tände ljus på gator och ropade ut sin ilska mot det religiösa styret och dess högsta ledare Ayatolla Ali Khamenei.  

Statens haverikommission kommenterar flygkraschen

Peter Swaffer är Sveriges representant i utredningen om flygkraschen i Iran.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.