Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hård press på Kristersson: ”Får inte dra ut på tiden”

Hör Expressens politiska kommentator om regeringsbildningen.
Att omvärldsläget är så osäkert spelar in och ökar trycket på Ulf Kristersson att avsluta regeringsförhandlingarna.
Foto: OLLE SPORRONG

Pressen på Ulf Kristersson att ro regeringsförhandlingarna i hamn är stor. 

Med bara dagar kvar till utsatt deadline, på onsdag, återstår flera stora frågor att lösa ut, däribland delar av migrationen. 

Och även om många är hoppfulla och förhandlingarna beskrivs som ”konstruktiva” ökar nu nervositeten inom partierna.

– Skulle man misslyckas att bli klara inom den här tidsramen äventyrar det hela regeringsbildningen, säger en tung källa.

På onsdag nästa vecka ska Moderatledaren Ulf Kristersson slutrapportera sitt sonderingsuppdrag till talman Andreas Norlén. 

Få saker har läckt ut, och de Expressen pratar med som har insyn i förhandlingarna är fåordiga. 

– Det rullar på bra, men inget är klart förrän allting är klart. Och som i alla förhandlingar tar man det lätta i början och sparar det svåra till slutet, säger en central källa.

Det är där man är nu: I det svåra och nära slutet. 

Kan bli klart till onsdag

Arbetet är inne i ett mycket intensivt skede, och flera förmedlar intrycket att det finns hopp om en lösning till på onsdag. 

På fredagseftermiddagen uppgav också en källa i Liberalerna för Dagens Industri att det kommer finnas en färdig uppgörelse mellan de fyra högerpartierna i nästa vecka.

– Det kommer inte att behövas mer tid, det kommer att vara klart, säger källan till tidningen.

Från moderat håll är det också tydligt att man ser onsdagen som mycket viktig. Att komma till talmannen utan en hyfsat klar uppgörelse vore inget annat än ett misslyckande, menar flera Expressen pratat med i partiet. 

Elprisfrågan kräver snabb lösning

Att omvärldsläget dessutom är så osäkert spelar också in, och ökar trycket på Ulf Kristersson att avsluta regeringsförhandlingarna och kunna tillträda som ny statsminister. 

– Det här får inte dra ut på tiden. Det är krig och kris och vi har ju vårt löfte om högkostnadsskydd mot höga elpriser som måste hanteras, säger en tung företrädare. 

Elkrisen sätter extra press på att föra förhandlingarna i mål snabbt.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT

Att Ulf Kristersson inför valet gång på gång betonade att man på hans sida i politiken var överens, bidrar också till en känsla av att det nu är upp till bevis. 

Än så länge har det varit relativt lätt att vifta bort kritiken från vänster om att det drar ut på tiden, men om onsdagen passeras utan en uppgörelse kommer det bli betydligt svårare, menar flera M-toppar Expressen pratat med. 

Stora eftergifter om L ska vara med

Därför sågs veckans nyhet från Ekot om att SD fortfarande motsätter sig Liberalerna i regeringen som ett illavarslande tecken av flera. 

Många hade uppenbart räknat med att den frågan var löst. 

Men frågan om Liberalernas medverkan i regeringen hänger också ihop med sakpolitiken som man också förhandlar om. 

För att SD ska acceptera en regering som de själva inte får ta plats i, men där L ingår, kommer det krävas stora sakpolitiska eftergifter till SD.

Exakt vad det handlar om är oklart. Men en fråga som i alla fall delvis återstår att lösa ut sägs vara migrationspolitiken. 

Invandringen är som bekant ett kärnområde för Sverigedemokraterna, och det är nödvändigt för dem att ro hem betydande sakpolitiska segrar inom det området som visar att de skaffat sig det inflytande som deras väljare kräver. 

Återvandring ett svårhanterat förslag

En fråga som flera nämner är Sverigedemokraternas krav på återvandring av personer som inte integrerats i Sverige. 

SD har bland annat föreslagit ett nationellt mål för återvandringen och en särskild återvandringsmyndighet. 

Förslagen är svårhanterade för den nya regeringskonstellationen där inte minst Liberalerna sannolikt sätter sig på tvären.

Hela regeringsbildningen har än så länge präglats mycket av en osäkerhet kring hur långt SD är beredda att driva olika krav. Och den osäkerheten finns alltjämt. 

Men insatsen är nu så hög för alla inblandade partier att nästan alla utgår från att man kommer kunna lösa upp knutarna nu när en hyfsat skarp tidsgräns väl finns. 

– Priset för att misslyckas är väldigt högt och ingen vill det, säger en inflytelserik moderat till Expressen. 

”Väldigt mycket som ska falla på plats”

Expressens Helena Gissén om regeringsbildningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.