Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hård kritik mot Sverige efter Hamas-konferensen

På en skärmdump från en Facebook Live-sändning av konferensen syns Jamal El-Haj (S) och Amin Abu Rashid sida vid sida, längst fram.
Foto: Skärmbild/Facebook
Anniel Lööf (C), Jimmie Åkesson (SD) och Jamal El-Haj (S) lyssnar på statsminister Ulf Kristerssons regeringsförklaring tisdagen den 18 oktober.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) höll tal under den omdebatterade Palestinakonferensen i Malmö där ordföranden pekats ut som ledarfigur för terrorstämplade Hamas.

Nu riktar den judiska människorättsorganisationen Simon Wiesenthal Center hård kritik mot att konferensen fått gå av stapeln i Malmö – och att El-Haj deltagit. 

”Allt som är fel med Sverige på en bild”, twittrar de.

Den europeiska Palestinakonferensen hölls i helgen i Malmö, och representanter från flera riksdagspartier skulle delta. 

Men efter att det uppdagats att konferensens ordförande Amin Abu Rashid har kopplingar till terrorstämplade Hamas avrådde S, MP och V sina företrädare från att delta. 

Men riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) gick dit ändå. Under konferensen satt han på första raden, bredvid Amin Abu Rashid, och de två syns omfamna varandra på scenen under konferensen.

”Allt som är fel med Sverige”

Det har lett till höjda ögonbryn på hemmaplan och krav på att S måste agera – men också internationell kritik. 

”Allt som är fel med Sverige fångat på en bild”, skriver människorättsorganisationen Simon Wiesenthal-centret på Twitter.

”Monstruösa Hamas – en folkmördande, terroristisk, anti-judisk organisation vars stadgar åberopar Sions vises protokoll [ett antisemitiskt dokument reds. anm.] samlas i Malmö.”

Simon Wiesenthal-centret, en internationellt känd judisk människorättsorganisation med bas i Los Angeles, lägger till att deras avrådan att besöka staden står fast.

Simon Wiesenthal-centret avråder sedan 2010 judar att besöka Malmö.

https://twitter.com/simonwiesenthal/status/1662972769011924992

VAD ÄR SIMON WIESENTHAL-CENTRET

• Centret bildades 1977 och arbetar mot fördomar och rasism mot judar, med särskilt fokus på efterdyningarna av Förintelsen.

Det är döpt efter Förintelseöverlevaren Simon Wiesenthal som ägnade resten av sitt liv åt att 

• Organisationen arbetar även för judars säkerhet i hela världen och

har vid flera tillfällen riktat kritik mot Sverige.

• År 2016 hamnade den svenske utrikesministern Margot Wallström på åttonde plats på listan över årets mest tio antisemitiska.

• Centret står upp för Israel men har kritiserats för att inte göra någon åtskillnad mellan Israelkritik och antisemitism.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.