Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hård kritik mot studie som pekade ut Brå

Brottsförebyggande rådet anklagas för partisk forskning i en studie.
Jerzy Sarnecki är kritisk till studien.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Morgan Johansson, justitieminister, menar att studien är svepande.
Foto: WIKTOR NUMMELIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Beatrice Ask.
Foto: HANNA FRANZéN/TT / TT NYHETSBYRÅN

En ny studie från Linköpings universitet hävdar att forskning från Brottsförebyggande rådet (Brå) ändrats efter politiska påtryckningar. 

Nu får studien hård kritik från kriminologer på Stockholms universitet, som i rapporten pekas ut som ideologiska påverkansfaktorer, och från justitieminister Morgan Johansson (S).  

– På den tiden jag satte betyg på saker och ting, så skulle jag inte godkänna det här som en C-uppsats, säger professor Jerzy Sarnecki. 

– Vad jag förstår är rapporten ganska svepande i sina formuleringar, säger Johansson. 

Studien ”Går det att lita på Brå?” bygger på intervjuer med över 35 personer som på olika sätt varit, eller är, involverade i Brå:s arbete.

Brå, som är en statlig förvaltningsmyndighet, har bland annat till uppgift att ”ta fram fakta om rättsstatistiken, brottsligheten och samhällets reaktioner på brottsförebyggande arbete.”

Enligt studien från Linköpings universitet har forskningen från Brå en partisk prägel. Slutsatser och resultat ska ha ändrats efter påtryckningar från chefer och justitiedepartementet ”för att ändra rön som av politiska, ideologiska eller andra skäl inte varit önskvärda”, står det i studien.

”Om det var så att resultat inte gillades så blev det censur, tillrättaläggande av resultat, nedtoning av resultat och att man lyfte fram andra delar av en studie som inte var så känsliga eller kunde visa på ett positivt resultat”, säger en tidigare anställd på Brå i studien.

Brå kritiseras i ny studie

Bakom studien ligger ett forskarteam på tre: Stefan Holgersson, Ossian Grahn och Malin Wieslander. 

– Organiseringen av Brå, att det ligger under justitiedepartementet, skapar ett beroendeförhållande och leder till att det finns en bristande tillit i rapporter och yttranden från Brå. Det gäller inte alla rapporter och yttranden, men det finns exempel, säger Wieslander.  

– Vi kan inte gå in på sakfrågor och peka ut specifika rapporter, då finns det risk att rapportförfattarna och personerna vi pratat med hamnar i extremt utsatta situationer. Det är så klart en svaghet att vi inte kan peka på detaljer, men det är viktigt för oss att kunna föra fram olika synpunkter i vårt resultatkapitel och det är öppet för alla att läsa.

Sverigedemokraterna valde i samband med studiens offentliggörande att KU-anmäla justitieminister Morgan Johansson (S) till konstitutionsutskottet.

– Det är så klart oroväckande och väldigt allvarligt, sa Adam Marttinen, rättspolitisk talesperson för SD, till TT i går.

Men Johansson är kritisk till studien. 

– Jag vill gärna se om det finns något konkret att ta på. Om man kan peka på något konkret påverkan. Vad jag förstår är rapporten ganska svepande i sina formuleringar och man vet inte riktigt vilken tid som diskuteras, när det skulle ha skett i så fall, och det finns heller inga uppgifter om vilken påverkan som skett. Men jag sa i går att jag kommer att fråga de opolitiska tjänstemännen som finns på departementet om de känner till ett tillfälle då det här ska ha skett, säger han. 

– Några av de som intervjuas i rapporten känner inte heller igen sig.

Riktar kritik mot SU

I studien från Linköpings universitet nämns även den kriminologiska institutionen vid Stockholms universitet vid flertalet tillfällen. Institutionen sägs utöva starkt ideologiskt inflytande över Brås arbete. 

”Vissa nyckelpersoners ideologiska uppfattningar kan medföra bias, där kriminologiska institutionen vid Stockholms universitet har och har haft en stor inverkan på förhållningssätt och syn på forskning vid Brottsförebyggande rådet”, står det i rapporten. 

”För att minska risken för bias och för att Brås långsiktiga trovärdighet inte ska lida skada kan det vara viktigt att bryta upp informella maktstrukturer vid Brå.”

Jerzy Sarnecki är professor emeritus på Stockholms universitet och före detta medarbetare på Brå. Han är också en av Sveriges mest profilerade debattörer i brottsfrågor. 

Han är kortfattad när Expressen når honom och vill inte diskutera studien ingående. 

– Jag har tittat på den. Kvaliteten på arbetet är mycket diskutabelt, säger Sarnecki. 

– På den tiden jag satte betyg på saker och ting, så skulle jag inte godkänna det här som en C-uppsats. 

”Tunt underlag”

Felipe Estrada Dörner, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, är så kritisk att han kommer att skicka en formell skrivelse till Linköpings universitet. 

– Vi ställer oss undrande till hur de vet att vår institution är ideologisk och hur vi påverkar Brå i en speciell riktning, säger Estrada Dörner. 

– Jag skulle aldrig göra en sådan beskrivning av en annan institution. Jag skulle inte våga, baserat på så här tunt underlag.

– Jag tycker att det är märkligt hur osaklig och oreflekterade rapporten är.

Estrada Dörner menar att studien innehåller rena faktafel. 

– De påstår att vi har granskat över hälften av de vetenskapliga rapporterna från Brå. Det stämmer inte. Under år 2018 har enbart en mindre andel av rapportgranskningarna utförts av våra anställda forskare. Och vi har alltid gjort det med andra forskare från andra universitet. Givet att vi är den institution med klart flest professorer i kriminologi i Sverige handlar det snarare om en underrepresentation. Man kan också konstatera att Malmö högskola har stått för ungefär lika många granskningar som oss, säger han. 

– Det här går enkelt att kontrollera. Och då undrar man, om så pass enkelt kontrollerade saker inte stämmer, vad är det då som stämmer i den här rapporten?

Vad ska ni skriva till Linköpings universitet i er skrivelse? 

– Vi kommer att be dem om underlag för det de påstår.

”Högt i tak på Brå”

Estrada Dörner har likt Sarnecki själv en bakgrund på Brå, som före detta chef för enheten för forskning och utveckling. Han känner inte igen bilden av tystnadskulturen som studien skildrar. 

– Under mina år på Brå var det högt i tak. Jag bråkade en hel del, men det betyder att jag kunde säga det jag ville säga, säger han. 

– Jag är helt säker på att man på vilken arbetsplats som helst, om man pratar med människor som jobbat där för tjugo år sedan och som har lämnat, så kommer man att få höra att saker inte fungerar, att chefer är dumma i huvudet, att det inte går att jobba där.

– Säger det här något om Brå fungerar nu? Att dra den slutsatsen är väldigt tveksamt. 

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning 

Ask: ”Blev förvånad”

Beatrice Ask (M), justitieminister mellan 2006 och 2014, insisterar på att hon aldrig märkt av politiska påtryckningar på Brå från justitiedepartementets håll. 

– Nej, nej, nej. Det är en självständig myndighet. Jag blev förvånad när jag läste om detta, säger Ask.

– Departement kan ge uppdrag till Brå, men de jobbar ju självständigt. Det är så man vill att de ska vara. 

– Det är bra att man granskar, men jag kan inte erinra mig något samtal där det ens varit i närheten av detta för egen del och det skulle förvåna mig ypperligt om departementet kan. Inget samtal där man ifrågasätter innehåll, för då är ju rapporten färdig. 

Brottsförebyggande rådet anklagas för att utföra partisk forskning 

Hör Malin Wieslander i Expressen TV om Brå-studien.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.