Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hård kritik mot Strandhäll efter tweet om Sabuni

"Jag är den jag är, med styrkor och med brister, men hela mig är inte det som nu behövs.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Liberalernas tidigare partiledare Nyamko Sabuni.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Annika Strandhäll (S) går hårt åt Liberalernas svängning kring SD – och lyfter fram bytet av partiledare och deras hudfärg.

”Att man bytt ut en färgad kvinna mot en vit äldre jovialisk man har ju inte direkt förändrat att det är det man nu gör”, skriver hon på Twitter.

Nu möts ministern av hård kritik.

– Det är oanständigt Socialdemokraterna som ska vara ett statsbärande parti, att man ägnar sig åt den typen av insinuationer, säger L-riksdagsledamoten Gulan Avci.

Frågan om Liberalernas relation till Sverigedemokraterna har splittrat partiet i flera år.

Under förra året beslutade partirådet att målet var en ny borgerlig regering i valet, och som samverkar med SD i vissa frågor.

Nu, med en månad kvar till valet, ställs L:s samarbete med SD på sin spets.

Partiledaren Johan Pehrson har sagt att hans enda röda linje är att inte ingå i samma regering som SD, medan han varit mer svävande i vilken utsträckning man skulle kunna förhandla med partiet i sakfrågor.

Hårda kritiken: ”Väldigt allvarligt”

Under torsdagskvällen gav sig klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) in i en diskussion på Twitter om saken.

”Mmm, för inte så länge sedan var det fullständigt osannolikt att liberalerna skulle inleda regeringssamarbete med ett rasistiskt parti grundat av nazister. Att man bytt ut en färgad kvinna mot en vit äldre jovialisk man har ju inte direkt förändrat att det är det man nu gör.”

https://twitter.com/strandhall/status/1557810710427607040?s=20&t=2xm_lOeflHVcsbT3oKlgCA

Strandhälls uttalande har mötts av starka reaktioner. Riksdagsledamoten Gulan Avci (L) kallar det ”vulgärt”, men att Liberalerna är vana vid ”smutskastningskampanjer” från S och att bli kallade för rasister.

– Men jag måste erkänna att det vi ser nu, det är någonting annat. Och det visar också tydligt på hur desperationen är utbredd hela den socialdemokratiska rörelsen.

Avci tycker att det är ”jätteallvarligt” att Strandhäll lyfter fram hudfärg i sammanhanget.

– Det är oanständigt Socialdemokraterna som ska vara ett statsbärande parti, att man ägnar sig åt den typen av insinuationer och hävdar att det skulle förekomma rasism inom mitt eget parti. Jag tycker det är väldigt allvarligt.

”Det är faktiskt helt galet att Strandhäll får Sabunis ledarskap till att bli en fråga om hudfärg (!)”, twittrar Moderaternas gruppledare Tobias Billström.

Strandhäll: ”Fråga man kan ställa sig”

När Annika Strandhäll bemöter kritiken konstaterar hon att L inte har ändrat sin ståndpunkt kring ett närmare samarbete med SD – men att stödet svek under Sabunis tid som partiledare.

Johan Pehrson har här ”kanske snarare” öppnat upp för ytterligare samarbete med SD – och stödet ökar, säger Strandhäll.

– Och när man då byter partiledare i det här fallet. Från en kvinna till en man – jag är också ordförande för det socialdemokratiska kvinnoförbundet, jag är feminist, jag är kvinnlig politiker – och inte ändrar den ståndpunkten, utan snarare kanske accentuerar den, i Johan Pehrsons roll, så är det tydligt att stödet ökar. Det är en fråga man kan ställa sig.

– Att såväl kön som etnicitet är sådant som färgar våra samhällen och som har betydelse. Det tror jag inte är någon hemlighet för någon.

https://twitter.com/TobiasBillstrom/status/1557981381736669184?s=20&t=7KRYUfmaPL0p39NZNN9Pvg

Kräver att Strandhäll ska ”avlägsnas”

L-ledamoten Gulan Avci säger till Expressen att hon tycker att det är särskilt allvarligt att Annika Strandhäll är statsråd. Hon kräver nu Annika Strandhälls avgång.

– Jag har svårt att se att statsminister Magdalena Andersson ens kan tolerera den här typen av jargong. Hon borde ju avlägsna henne omgående från sin statsrådspost för att det ska finnas någon tilltro till det demokratiska samtalet bland väljarna, de är nog lika skärrade som oss.

Annika Strandhäll igen:

– Vi befinner oss mitt i en brinnande valrörelse, jag tror att Liberalerna är väldigt, väldigt störda utav den debatt som nu sker och som inte minst finns internt i deras eget parti. Det vill säga att man öppnar upp för samarbete med ett parti som har rötter i den svenska nynazismen. Jag tror att Liberalerna är väldigt pressade utav den situationen. Så det får väl stå för Gulan Avci.

https://twitter.com/NikiWesterberg/status/1557842980681252866?s=20&t=0jaXa4-vCOSw7wyYHai44Q
Missa inte partiledardebatten.

Se också:

Osäkert om L får ingå i Kristerssons regering

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.