Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hård kritik mot
sajtens delägare

Advokaten Pontus Ljunggren, 45.
Foto: Per Larsson

Han är delägare i den uppmärksammade sajten Lexbase som hänger ut dömda brottslingar på nätet. 

Nu får advokaten Pontus Ljunggren, 45, hård kritik av Advokatsamfundet som kan inleda ett disciplinärende mot Ljunggren.

– Inom ramen för god advokatsed så finns det regler för hur advokaten får förhålla sig till sina klienter och jag har i går tillskrivit advokaten i fråga och bett honom svara på en del frågor, säger generalsekreteraren Anne Ramberg till Expressen.

Det var länge sedan intresset för en ny, svensk sajt var så stort som under måndagen när Lexbase lanserades. På sajten kan vem som helst kontrollera om grannar, vänner eller familjemedlemmar är dömda för något brott. Om användaren hittar en dom kan den köpas för 79 kronor.

– Vi är inte så naiva att vi inte förstår att det här är kontroversiellt. Vi anser dock att här är till mera nytta än till skada, sa medgrundaren och talesmannen Pontus Ljunggren under måndagen och förtydligade att sajten bara tillämpar offentlighetsprincipen på ett modernare sätt 

"Frossa i enskilda personers tragedier"

Ljunggren äger fem procent i bolaget och är även bolagets advokat. Men nu kan Expressen avslöja att Advokatsamfundet är kritiskt till hans engagemang i Lexbase. Generalsekreteraren Anna Ramberg menar att offentlighetsprincipen är till för att granska myndigheter och få insyn i maktutövningen – inte för att "frossa i enskilda personers tragedier".

– Det här är ett extremt cyniskt missbruk av våra grundlagsskyddade rättigheter som offentlighetsprincipen och yttrandefriheten. Och det blir inte bättre av att det enligt medieuppgifter är en advokat som är delägare i den här sajten, säger Ramberg till Expressen.

Advokaten ska svara på frågor

Enligt Ramberg kan Ljunggren ha brutit mot advokatseden genom sitt ägarskap i Lexbase. 

– Inom ramen för god advokatsed så finns det regler för hur advokaten får förhålla sig till sina klienter och jag har i går tillskrivit advokaten i fråga och bett honom svara på en del frågor. Mer vill jag inte säga.

Vad kan det få för konsekvenser?

– När jag har fått advokatens svar kommer jag att ta ställning till om vi ska inleda ett disciplinärende eller inte. 

Vad finns det för möjliga påföljder?

– Jag vill inte spekulera i påföljden i nuläget. Jag vill utreda sakerna och vad advokaten har för relation till det här bolaget. Därefter tar jag ställning och kommenterar det. 

Ett disciplinärende kan exempelvis sluta med att advokaten utesluts eller får en varning. Expressen söker Ljunggren för en kommentar.

Finns problem med sajten

Dagen efter lanseringen av Lexbase ökar kritiken ytterligare mot den omstridda hemsidan. TT kan visa på flera brister i sökverktyget. Bland annat kan en person hängas ut om han eller hon flyttar in i samma hus som en dömd person tidigare bott i.

– Vi tycker inte att vi hänger ut någon. Vi publicerar uppgifter på de korrekta uppgifter som finns då, säger företagets företrädare Pontus Ljunggren till TT.

TT: Men ser du inte ett etiskt problem i att en oskyldig person kan bli uthängd?

– Det är klart att jag ser det som ett problem men hur vi ska lösa det. . . hittills har vi lagt ut den adress som är angiven i domen.

Affärspartner dömd för grova brott

Ljunggren äger 5 procent av aktierna i bolaget medan resterade 95 procent ägs av 26-årige Jonas Häger, som är verkställande direktör och ansvarig utgivare.

Häger var inte på plats under måndagens presskonferens, men enligt Dagens Nyheter har han själv varit delägare i flera kommanditbolag där några av delägarna har dömts för grova brott. 

"Privat karaktär"

Dryg två veckor innan Lexbase startades blev Hägers affärspartner dömd för att ha skjutit en person i magen. Personen har tidigare dömts för grovt vapenbrott, vållande till kroppsskada och dopingbrott. 

– Brottsligheten hade inget med företaget att göra, utan var av privat karaktär, säger Jonas Häger via Pontus Ljunggren, till Dagens Nyheter.

Har nolltaxerats flera år

Häger har, trots sitt dominerande aktieinnehav i Lexbase, nolltaxerat sedan 2007. Hans senaste deklarerade inkomst är från 2006 då han tjänade 44 500 kronor.

Enligt Pontus Ljunggren beror det på att Häger "varit ute och seglat". Pengarna för att starta Lexbase ska han ha fått låna av "anonyma affärsänglar".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.