Hård kritik mot Migrationsverket

Publicerad

TIRANA. Migrationsverket kritiseras för att skicka tillbaka hotade familjer till Albanien. Trots att myndigtheten själv konstaterar att landets rättsväsende har stora brister.

- Migrationsverket måste jobba bättre med att ge varje asylsökanden en rättvis prövning, säger Arba Kokalari, riksdagskandidat för Moderaterna, med rötterna i Albanien.

De många blodsfejderna är ett samhällsproblem, särskilt i norra delen av Albanien. Migrationsverket får vare månad drygt hundra asylsökande från Albanien, vilket är betydligt fler än för några år sedan.

En anledning är att medborgare i Albanien sedan slutet av 2010 får resa fritt inom Schengen-länderna utan visum.

Hur många av asylärendena som rör blodsfejder är inte känt eftersom skälen inte kartläggs.

- Vi har en omfattande landrapportering som beskriver blodsfejder, men omfattningen är svår att få grepp om, säger Magnus Rosenberg, asylexpert på Migrationsverket.

Får kritik av M-politiker

Myndigheten får kritik av moderaten och riksdagskandidaten Arba Kokalari, med rötterna i Albanien. Hon anser att Migrationsverket måste bli bättre på att urskilja familjer som riskerar livet eller att leva i isolering om de utvisas.

- Rättsystemet i Albanien är svagt, korruptionen är hög och lagarna fullföljs inte ordentligt. Jag kommer själv från Albanien och har sett att den svaga rättsstaten drabbar det albanska folket hårt i dag, säger Arba Kokalari.

I fallet med familjen Tafili som gömmer sig i Sverige, har fejden bekräftats av lokal borgmästare, medlare i blodsfejder, advokater och en känd albansk journalist som rapporterat om fejden. Familjens advokat Fredrik Almer menar att han aldrig lämnat så grundliga uppgifter om ett asylärende som i detta fall. Men Migrationsverket och Migrationsdomstolen vill ändå utvisa familjen Tafili.

- Vi kräver en försiktig och noggrann bedömning i varje enskilt ärende, säger Magnus Rosenberg.

EU-processen förhalad

Albanien har ansökt om att bli medlem i EU och har tills vidare potentiell kandidatstatus, men processen har förhalats av problem att hantera korruption och organiserad brottslighet. Blodsfejder är ytterligare ett problem som EU och FN krävt åtgärder mot.

- Man måste från EU:s sida vara tydlig med att Albanien måste fullfölja kriterierna för att kunna bli medlem i EU, säger Arba Kokalari.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag