Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hård kritik mot Migrationsverket

TIRANA. Migrationsverket kritiseras för att skicka tillbaka hotade familjer till Albanien. Trots att myndigtheten själv konstaterar att landets rättsväsende har stora brister.

- Migrationsverket måste jobba bättre med att ge varje asylsökanden en rättvis prövning, säger Arba Kokalari, riksdagskandidat för Moderaterna, med rötterna i Albanien.

De många blodsfejderna är ett samhällsproblem, särskilt i norra delen av Albanien. Migrationsverket får vare månad drygt hundra asylsökande från Albanien, vilket är betydligt fler än för några år sedan.

En anledning är att medborgare i Albanien sedan slutet av 2010 får resa fritt inom Schengen-länderna utan visum.

Hur många av asylärendena som rör blodsfejder är inte känt eftersom skälen inte kartläggs.

- Vi har en omfattande landrapportering som beskriver blodsfejder, men omfattningen är svår att få grepp om, säger Magnus Rosenberg, asylexpert på Migrationsverket.

Får kritik av M-politiker

Myndigheten får kritik av moderaten och riksdagskandidaten Arba Kokalari, med rötterna i Albanien. Hon anser att Migrationsverket måste bli bättre på att urskilja familjer som riskerar livet eller att leva i isolering om de utvisas.

- Rättsystemet i Albanien är svagt, korruptionen är hög och lagarna fullföljs inte ordentligt. Jag kommer själv från Albanien och har sett att den svaga rättsstaten drabbar det albanska folket hårt i dag, säger Arba Kokalari.

I fallet med familjen Tafili som gömmer sig i Sverige, har fejden bekräftats av lokal borgmästare, medlare i blodsfejder, advokater och en känd albansk journalist som rapporterat om fejden. Familjens advokat Fredrik Almer menar att han aldrig lämnat så grundliga uppgifter om ett asylärende som i detta fall. Men Migrationsverket och Migrationsdomstolen vill ändå utvisa familjen Tafili.

- Vi kräver en försiktig och noggrann bedömning i varje enskilt ärende, säger Magnus Rosenberg.

EU-processen förhalad

Albanien har ansökt om att bli medlem i EU och har tills vidare potentiell kandidatstatus, men processen har förhalats av problem att hantera korruption och organiserad brottslighet. Blodsfejder är ytterligare ett problem som EU och FN krävt åtgärder mot.

- Man måste från EU:s sida vara tydlig med att Albanien måste fullfölja kriterierna för att kunna bli medlem i EU, säger Arba Kokalari.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.