Hård kritik mot Borg och Fredrik Reinfeldt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Fredrik Reinfeldt.
Foto: Sven Lindwall

Moderaternas partistyrelse får kritik internt för att M-väljare sökte sig till SD.

I tidskriften Neo skriver förre moderata riksdagsmannen Mats Johansson att deras misstag med försvaret, invandring och pensionärer fick väljarna att fly.

"Valrörelsen 2014 var världsfrånvänd", skriver Johansson i Neo.

Samtidigt menar han att Reinfeldts tal – där han bad svenska folket att öppna sina hjärtan – inte var förankrat hos partiet.

Mats Johansson, tidigare chefredaktör på Svenska Dagbladet, lämnade riksdagen efter åtta år efter valet i år.

Nu sammanfattar han sina år på posten i kommande numret av borgerliga tidskriften Neo - och riktar där samtidigt kritik mot Moderaternas tidigare toppduo - förre finansministern Anders Borg samt tidigare partiledaren Fredrik Reinfeldt.

Johansson ger sin förklaring till vad som gick snett i valrörelsen - och varför M-väljarna sökte sig till Sverigedemokraterna:

"Stridsämnen som integration och försvar åstadkom tillsammans med den påhittade pensionärsskatten högersvängen och avgjorde regeringsfrågan genom nya Moderaternas tapp till Sverigedemokraterna", skriver Johansson i Neo.

Misstag nummer ett var nedskärningarna i försvaret menar Johansson, där man undervärderade frågans betydelse.

– Det var ett tungt arv man övertog från den Socialdemokratiska periodens nedrustning och det tar lång tid att vända en sådan här komplicerad apparat som försvaret, säger Johansson.

Men han menar att efter åtta år vid makten går det inte längre att skylla ifrån sig.

– Det har skett för lite i början av mandatperioden i förstärkning i försvaret. Vårt partis trovärdighet skadades under den här perioden. Det var många äldre moderater som protesterade mot detta genom att rösta på Sverigedemokraterna.

Tredje punkt

Misstag nummer två var invandringspolitiken.

Han menar att man på ett olyckligt vis gett Sverigedemokraterna monopol på frågan.

– Det har varit en beröringsskräck i frågan, av rädsla för att man på något sätt ska gynna eller ge Sverigedemokraterna rätt. Jag menar att så kan man inte förhålla sig. Det här är ett stort och viktigt problemområde som alla politiker måste engagera sig i, säger Mats Johansson.

Pensionärsskatten är den tredje punkten där Johansson riktar kritik mot Borg och Reinfeldt.

Orsaken är att han menar att partiet inte klarade av att förklara hur jobbskatteavdragen gynnar pensionerna.

Men budskapet nådde inte ut, menar Johansson.

– Där underskattade vi nog missnöjet hos de äldre pensionärerna, säger han.

Samtidigt är Mats Johansson självkritisk - och menar att skulden inte enbart kan läggas på Fredrik Reinfeldt och Anders Borg.

– Nej, de var ju Sveriges mest populära politiker. Men det är i första hand partiledningen som har den mesta makten. Sedan är det vi andra som har suttit i riksdagsgruppen, sedan är det alla medlemmar som också kan påverka lokalt. Det är kollektivt, säger han.

"Möjligt att rätta till"

Fredrik Reinfeldts uppmärksammade uppmaning i valrörelsen till svenska folket, att "öppna sina hjärtan", är samtidigt något som Johansson menar inte hade förankrats hos partiet.

Mats Johansson förklarar att han sympatiserar med andan i talet - men att det var ett tjänstefel mot valarbetarna.

– Det här ingick inte i den utbildning vi hade för valarbetarna, och att komma med det här fyra veckor före valdagen. Det kan finnas goda skäl för det men många valarbetare kände sig överkörda, överraskade och otränade, säger han.

Han uppmanar nu Reinfeldts efterträdare Anna Kinberg Batra att ta tag i frågorna.

– Jag menar att allt det här är möjligt att rätta till. Det är fyra år till nästa val och det kan vara ett helt annat politiskt läge då, säger Johansson.

Expressen.se har sökt Fredrik Reinfeldt och Anders Borg via Moderaternas pressjour och man avböjer att kommentera i väntan på att partiets eftervalsanalys blir klar.

Kommande numret av Neo är ute i nästa vecka.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.