Hård kamp kring "arbetarpartiet"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
LO:s ordförande greppade stridsyxan efter att Moderaterna bytt logotyp med ordet "arbetarparti". En hård kamp om till vilket parti epitetet tillhör har blossat upp.

M:s nya logotyp med ordet "arbetarparti" har fått LO:s ordförande att greppa stridsyxan.

I en undersökning från Demoskop får han stöd av hälften av de tillfrågade som säger att S är det verkliga arbetarepartiet.

– Det visar att vi utmanar oss själva, säger M:s partisekreterare Kent Persson.

Redan i samband med valet 2006 började Moderaterna kalla sig för Sveriges nya arbetarparti. I en ny kampanj går partiet steget längre och cementerar det S-betonade begreppet i partilogon.

Kuppen möter hård kritik från LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

– Det är väl magstarkt med ett läge med väldigt hög arbetslöshet basunera ut sig som arbetarparti. Det känns inte seriöst om jag ska vara ärlig, säger han.

Demoskop har på uppdrag av Expressen frågat drygt 600 svenskar vilket parti de anser är Sveriges arbetarparti. 17 procent av de tillfrågade svarade att M är arbetarpartiet - och hela 49 procent att begreppet är synonymt med S.

– Det bekräftar att väljarna är intelligenta och bedömer oss partier på den politik vi har och inte vad vi själva vill kalla oss. Mot den bakgrunden så skulle jag välkomna om M lade om sin politik som uppenbarligen inte har fungerat, säger Socialdemokraternas valgeneral Jan Larsson.

"Utmanar oss själva"

M:s Kent Persson ser på det med andra ögon. För samtidigt som de flesta kopplar "arbetarparti" till S så tycker 34 procent att begreppet stämmer mycket eller ganska väl in på Nya Moderaterna. Det tyder på en rörlighet bland väljarna, menar Persson.

Att S ändå äger begreppet enligt de svarande, ser han som en utmaning.

– Det visar att vi utmanar oss själva när vi tar den här typen av logotyp. Men tittar man på förtroendet som ändå fanns för oss så finns det en stor potential för oss att hitta nya väljare. Nyckeln nu är att vi utmanar samhällsproblemen. Högsta prioritet är att skapa fler jobb, säger Kent Persson.

Arbetet bakom partiets valstrategi har pågått sedan förra hösten. En av hjärnorna bakom är M:s förre strateg Per Schlingmann. Han och Persson har slagit fast att partiet i huvudsak ska rikta in sig på tre valfrågor: jobben, ekonomin och regeringsalternativen.

Jan Larsson ger dem delvis rätt.

– Jobben är bra att de fokuserar på men jag konstaterar att de samtidigt duckar i de andra som folk tycker är viktigast: skolan, vården och omsorgen.

Vilket parti tycker du beskrivningen "Sveriges arbetarparti" stämmer bäst in på?

Moderaterna 18 %

Folkpartiet 1%

Centerpartiet 1 %

Kristdemokraterna 0%

Miljöpartiet 0 %

Socialdemokraterna 49 %

Vänsterpartiet 12 %

Sverigedemokraterna 4 %

Annat parti 0%

Inget av dem 15 %


■■Män svarade

Moderaterna 23%

Folkpartiet 1 %

Centerpartiet 2 %

Kristdemokraterna 0 %

Miljöpartiet 0 %

Socialdemokraterna 44 %

Vänsterpartiet 12 %

Sverigedemokraterna 5 %

Annat parti 0 %

Inget av dem 13 %


■■Kvinnor svarade

Moderaterna 12 %

Folkpartiet 2 %

Centerpartiet 0 %

Kristdemokraterna 1 %

Miljöpartiet 0 %

Socialdemokraterna 54 %

Vänsterpartiet 12 %

Sverigedemokraterna 4 %

Annat parti 0 %

Inget av dem 16 %

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.